CZ EN

Kalousek v březnu předloží nový plán pro euro

Ministr financí Miroslav Kalousek chce připravit do března nový plán na přijetí eura s konkrétním datem vstupu do eurozóny. Ministr to uvedl ve středečním rozhovoru pro Český rozhlas.

Vláda Mirka Topolánka musela na podzim vycouvat z původního plánu na přijetí eura v roce 2010 poté, co se rozpočtový deficit začal výrazně odchylovat od limitu, ke kterému se země zavázala v konvergenčním programu.

"Mám ambici předložit v březnu vládě (nový) národní plán na přijetí eura," řekl Kalousek.

Diskutovány jsou nyní tři strategie: stanovit konkrétní datum vstupu do eurozóny a reformami přizpůsobit ekonomiku nebo začít uvažovat o euru až po reformách či průběžně vyhodnocovat připravenost země a sledovat tak "běžící cíl".

"Já se kloním k variantě časově ohraničeného projektu, který nestanoví jenom konečné cílové datum, ale bude mít i svá data na cestě k tomu cíli," řekl Kalousek bez podrobností.

"Jsem pro to, aby pevné datum bylo uvedeno, byť každý projekt je na své cestě vyhodnocován a aktualizován. Mám zkušenost, že projekty, které neobsahují konkrétní data a konkrétní kontrolní body, jsou odsouvány na nekonečno," dodal.

Předvolební balíček vyšších sociálních dávek letos prohloubí schodek fiskální soustavy na 4,1 procenta hrubého domácího produktu, místo aby se zredukoval na plánovaných 3,3 procenta,
uvedl resort financí v nové kvartální prognóze.

Před vstupem do eurozóny musí deficit veřejných financí kandidátské země klesnout pod 3 procenta HDP.

 


Zdroj: finance.cz  - Zpravodajství

Autor: Petra Vodstrčilová, Reuters

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.