CZ EN

Motivový obrázek

Kandidát na prezidenta Světové banky má podporu ČR

ČR podporuje kandidaturu Ajay Bangy (USA) na pozici prezidenta Světové banky. V této funkci by měl od poloviny roku A. Banga nahradit Davida Malpasse.

Americký prezident Joe Biden informoval dne 23. února o nominaci Ajay Bangy na funkci prezidenta Světové banky poté, co David Malpass oznámil svoji rezignaci k 30. červnu 2023. Je obvyklou praxí, že pozici nejvyššího představitele Světové banky obsazují Spojené státy americké. ČR považuje Ajay Bangu za vhodného kandidáta, který má veškeré předpoklady pro úspěšné vedení této významné mezinárodní finanční instituce.

Ajay Banga je americký obchodní manažer narozený v Indii. V minulosti působil jako výkonný předseda Mastercard, aktuálně vykonává funkci místopředsedy General Atlantic. V průběhu své kariéry Ajay Banga získal zkušenosti v oblasti bankovnictví, finančních služeb a inovací v mezinárodním prostředí. V roce 2020 byl zvolen předsedou Mezinárodní hospodářské komory (ICC), jeho angažmá ve veřejném sektoru zahrnovalo oblast obchodní politiky a spolupráce mj. se středoamerickými státy a dalšími regiony.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.