CZ EN

Motivový obrázek

Ministr Stanjura podal podnět na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí

Ministr financí Zbyněk Stanjura se obrátil na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí v souvislosti se závěry nedávno provedeného auditu vybraných činností a zaměstnanců odboru vnějších vztahů a komunikace na Ministerstvu financí.

Podnět, který ministr podal v minulých dnech, tak reaguje na skutečnost, že část auditovaného období spadá do doby volební kampaně pro volby do Poslanecké sněmovny PČR, které se konaly 8. 10. – 9. 10. 2021 a bývalá ministryně financí A. Schillerová v nich kandidovala jako lídr hnutí ANO v Jihomoravském kraji, přičemž sociální sítě jsou běžně využívaným nosičem volební kampaně kandidujících stran a hnutí. Účelem podnětu je tak prošetření výše uvedených zjištění z pohledu dodržení pravidel financování volební kampaně daných volebním zákonem.

Audit, jehož závěry byly zveřejněny v půlce tohoto února, odhalil, že dva pracovníci, kteří tvořili obsah sociálních sítí předchozí ministryně financí Aleny Schillerové, byli nestandardně finančně odměňováni. Zároveň fungovali oproti dalším zaměstnancům odboru ve zvláštním režimu, kdy byli řízeni přímo bývalou ministryní financí. Videa a fotografie, které vytvořili, byly opakovaně a někdy i výlučně využívány jen na sociálních sítích A. Schillerové, které nevlastnilo ani oficiálně nespravovalo ministerstvo.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.