CZ EN

Účtenkovka končí, zítra se bude losovat naposledy

Fungování Účtenkovky po dvou a půl letech končí. Ministerstvo financí v souvislosti s nouzovým stavem a s ním související změnou rozpočtových priorit přistoupilo ke zrušení účtenkové loterie. Jubilejní třicáté slosování Účtenkovky, které proběhne zítra 15. dubna 2020, tak bude zároveň i posledním.

„Zrušení účtenkové loterie je neplánovaným, ale v této mimořádné situaci nevyhnutelným krokem. Svůj hlavní účel ale Účtenkovka už dávno splnila. Spustili jsme ji proto, abychom motivovali zákazníky k přebírání účtenek, což je ve vyspělých zemích bráno jako samozřejmost. A právě díky Účtenkovce si nezanedbatelná část lidí skutečně začala pravidelně brát v obchodě účtenky,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Ministerstvo financí spustilo Účtenkovku 1. října 2017 jako doplňkový nástroj elektronické evidence tržeb. Za celou dobu jejího fungování se do hry zapojilo přes 1,1 milionu lidí, kteří zaregistrovali přes 467 milionů účtenek. Do slosování bylo následně zařazeno celkem více než 408 milionů účtenek. Z hlediska počtu hráčů i registrovaných účtenek se tak jedná o úspěšný projekt, a to i v mezinárodním porovnání.

„Pravidelně se do hry zapojuje 300-400 tisíc lidí, což pohodlně garantuje naplnění cílů tohoto projektu – tedy, aby významné části spotřebitelů nebylo lhostejné, zda účtenku dostane či nikoliv. Motivovaný zákazník si o účtenku, v případě že ji nedostane, řekne. A to má pozitivní dopad na dodržování zákonné povinnosti evidovat tržby. Se zavedením Účtenkovky se proto počítalo už od počátku příprav zákona o evidenci tržeb,“ dodává Alena Schillerová.

Průměrně se každý měsíc slosování zúčastnilo přes 366 tisíc lidí s více než 15,5 miliony zaregistrovaných účtenek. Nejvíce hráčů se zapojilo v listopadu 2017, a to 478 tisíc. „A zítřejší poslední slosování si ani navzdory omezení provozu obchodů a restaurací nenechá ujít přes 284 tisíc lidí,“ doplňuje ministryně financí.

Zákazníci mohli v účtenkové loterii vyhrát každý měsíc některou z cen v hodnotě od 100 do 1 000 000 Kč. Původně bylo mezi účastníky hry rozdělováno 21 025 výher. V prosinci 2020 byl jejich počet výher navýšen na nynějších 30 215, celková hodnota výher však zůstala zachována.

Celkové náklady na účtenkovou loterii dosahují 207 579 944 Kč. Z této částky bylo na výhry ve třiceti slosováních rozděleno celkově 162 mil. Kč. Dalších 45 mil. Kč připadá na fixní a variabilní náklady. Podrobné údaje o nákladech na účtenkovou loterii zveřejňuje Ministerstvo financí průběžně zde: Náklady na účtenkovou loterii.

„Tyto náklady ale představují jen malý zlomek prostředků, které EET v kombinaci s Účtenkovkou do veřejných rozpočtů přináší. Během prvních tří let fungování EET získaly veřejné rozpočty na daních a pojistných přes 33 mld. Kč navíc a Účtenkovka má na tomto zlepšeném inkasu neoddiskutovatelný podíl,“ uzavírá ministryně financí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.