CZ EN

Agentura Moody’s potvrdila ČR vynikající rating

Ratingová agentura Moody’s ve svém nejnovějším hodnocení potvrdila rating České republiky pro dlouhodobé závazky na vynikajícím stupni Aa3 se stabilním výhledem.

Udělené ocenění tak potvrzuje vysokou úvěrovou spolehlivost České republiky, která se bude moci i navzdory očekávané recesi v důsledku koronavirové pandemie nadále výhodně financovat na domácím i zahraničních trzích.

Agentura ve své zprávě vyzdvihuje především obezřetnou fiskální politiku, nízkou úroveň zadlužení, efektivní měnovou politiku, zdravý bankovní sektor i dosavadní dynamiku růstu ekonomiky. Oceňuje také vládní reformy, které se zaměřují na zvýšení přidané hodnoty v průmyslu a podporu inovací napříč odvětvími, což ve výsledku zvyšuje ekonomickou odolnost.

Současná pandemie bude mít v letošním roce podle Moody’s nepříznivé dopady na českou ekonomiku a povede k dočasnému zhoršení salda a zvýšení veřejného dluhu na 36,9 % HDP v roce 2021, avšak odolnost veřejných financí bude i díky silnému institucionálnímu uspořádání zachována. Z toho důvodu agentura ponechává České republice stabilní výhled.

„Přestože jsme kvůli dopadům pandemie museli navýšit plánovaný schodek státního rozpočtu, stále Česká republika zůstane mezi fiskálně nejdisciplinovanějšími ekonomikami EU. Je moc důležité, že je naše země považována za spolehlivého partnera a může si i nadále půjčovat na finančních trzích za výhodných podmínek“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.