CZ EN

Vysoký rating České republiky opět potvrdily agentury Fitch a ERA

Fitch Ratings potvrdila České republice výborné ratingové hodnocení AA- se stabilním výhledem pro dlouhodobé závazky v domácí i zahraničních měnách a očekává, že Česká republika bude nadále pokračovat ve zdravé fiskální a měnové politice. Stejný rating dnes potvrdila také agentura European Rating Agency (“ERA“).

Fitch Ratings je další agenturou, která ocenila vysokou úvěrovou spolehlivost České republiky. Důvěra v Českou republiku stojí na silných veřejných financích, nízkém zadlužení a na stabilním bankovním sektoru.

Agentura Fitch Ratings očekává pro následující dva roky růst HDP v průměru okolo 2,5 %, současně však počítá s mírným přebytkem, resp. vyrovnaným hospodařením veřejných financí v následujících letech. Hlavním motorem ekonomického růstu nadále zůstává domácí poptávka, která je tažena vysokým tempem růstu mezd a stále relativně nízkými úrokovými sazbami. Letošní růst kolem 2,5 % potvrzuje také agentura ERA.

Stabilitu české ekonomiky podtrhuje bankovní sektor, který agentura Fitch hodnotí jako stabilní. Zároveň však dodává, že budoucí ratingové hodnocení bude záviset také na udržení kurzu zdravých veřejných financí.

ERA hodnotí českou ekonomiku jako vysoce konkurenceschopnou, což se podle její zprávy projevuje solidním tempem růstu HDP a velmi nízkou nezaměstnaností. Vláda podle ní využívá současné dobré časy ke snižování zadlužení a posílení odolnosti veřejných financí, které hodnotí jako zdravé.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.