CZ EN

Fitch potvrdil výborné ratingové hodnocení České republiky

Fitch Ratings potvrdila České republice výborné ratingové hodnocení AA- se stabilním výhledem. Očekává, že Česká republika bude nadále pokračovat ve zdravé fiskální a měnové politice.

Fitch Ratings je letos již druhou agenturou, která ocenila vysokou úvěrovou spolehlivost České republiky. Důvěra v Českou republiku stojí na silných veřejných financích, vnější rovnováze a na odolném bankovním sektoru.

„Je potěšující, že ačkoli Fitch - stejně jako naše makroekonomická predikce - počítá s nižším růstem HDP, i přesto si Česká republika udržela důvěru a stabilní perspektivu“, dodává ministryně Schillerová k udělenému ratingu.

Agentura Fitch Ratings očekává pro následující dva roky růst HDP v průměru 2,7 %, současně však počítá s přebytkem veřejných financí v průměrné výši 0,8 % HDP a poklesem zadlužení veřejných financí až ke 30 % HDP v roce 2020. Navzdory slábnoucí zahraniční poptávce zůstane tahounem české ekonomiky domácí poptávka a přebytkový běžný účet platební bilance.

Stabilitu české ekonomiky podtrhuje výkonnost bankovního sektoru, který má dostatečné kapitálové a likvidní rezervy, založené zejména na domácích vkladech. Odolnost systému od roku 2020 ještě zvýší nově zavedená proticyklická kapitálová rezerva ve výši 1,75 %.

Agentura však zároveň dodává, že budoucí ratingové hodnocení bude záviset také na udržení kurzu zdravých veřejných financí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.