CZ EN

Česká republika si opět půjčuje za záporný výnos

Ministerstvo financí po sedmi letech emisí státních dluhopisů pouze v domácí měně přistoupilo k první aukci státního dluhopisu denominovaného v eurech. Aukce, která proběhla ve středu 20. 2. 2019, naplnila očekávání Ministerstva, které chtělo tímto způsobem vydat státní dluhopisy v hodnotě 100 mil. EUR. Poptávka činila dokonce 192 mil. EUR. Průměrný výnos státních eurodluhopisů splatných v srpnu 2021 dosáhl -0,03 % p. a.

K emisi státních eurodluhopisů přistoupilo Ministerstvo financí v situaci restriktivní politiky České národní banky v podobě růstu základních úrokových sazeb, díky které vzrostly výnosy státních dluhopisů denominovaných v domácí měně. Záporného výnosu do splatnosti bylo dosaženo zejména díky situaci na finančním trhu v eurozóně a uvolněné měnové politice Evropské centrální banky, ale i vynikajícímu ratingu České republiky, který od začátku letošního roku znovu potvrdily mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's a Fitch Ratings. S vydáním státního eurodluhopisu nevznikly žádné úrokové výdaje, které by dodatečně zatížily státní rozpočet v dalších letech, ale naopak byly generovány čisté příjmy.

Účelem této pilotní emise na domácím trhu je získání eurových prostředků pro refinancování operací spojených se splátkou státního dluhopisu v červnu 2018 vydaného na zahraničních trzích v roce 2008 v celkové jmenovité hodnotě 2,0 mld. EUR, které byly krátkodobě pokryty zápůjčkami na peněžním trhu realizovanými za záporný výnos.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.