CZ EN

ÚZSVM spustil historicky první elektronickou aukci nepotřebného majetku

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) spustil historicky první státní elektronický aukční systém prodeje nepotřebného majetku. V první fázi ÚZSVM nabízí movitý majetek, následně bude spuštěn i prodej nemovitého majetku a zároveň jej budou moci využívat i jiné státní instituce. Systém naleznete na www.nabidkamajetku.cz.

„Prodej majetku prostřednictvím elektronických aukcí výrazně posiluje transparentnost, veřejnou kontrolu a zásadně omezuje korupci,“ prohlásila ministryně financí Alena Schillerová. „Digitalizace státu je prioritou této vlády a elektronické aukce jsou jedním z prvních kroků tímto směrem,“ doplnila ministryně financí.

„Historicky první státní elektronický systém prodeje majetku jsme připravili vlastními silami bez externích dodavatelů a máme k němu autorská práva. Státu tím šetříme nemalé prostředky,“ řekla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Zavedením elektronické aukce chceme zpřístupnit nabídku nepotřebného majetku státu širšímu okruhu zájemců a také tím šetříme jejich čas. Zájemci mohou přihazovat na vybraný majetek například z pohodlí svého domova, stačí mít přístup na internet. Občané našeho státu již nebudou muset prohledávat stovky různých internetových stránek s nabídkami státního majetku, ale postačí jim se podívat na jedinou – www.nabidkamajetku.cz,“ shrnula některé výhody elektronické aukce Kateřina Arajmu.

Elektronické aukce se může účastnit každá fyzická či právnická osoba, která je zaregistrovaná v systému. Po přihlášení k aukci a souhlasu s jejími podmínkami může zájemce začít na vybraný předmět přihazovat, a to buď předem stanovený minimální příhoz či vlastní vyšší částku. O každém učiněném příhozu v aukci, do níž je zájemce přihlášen, bude také informován e-mailem. Aukce končí v předem určený okamžik, pokud v posledních dvou minutách nedošlo ke zvýšení ceny. Pokud k navýšení ceny došlo, čas ukončení aukce se vždy posouvá o další dvě minuty. O ukončení aukce a jejím výsledku jsou následně všichni účastníci aukce informováni e-mailem.

Nové internetové stránky na adrese www.nabidkamajetku.cz obsahují tři základní sekce: nabídky majetku pro státní instituce, nabídky připravované a nabídky pro veřejnost aktuálně vyhlášené. Pokud má ÚZSVM nepotřebný majetek, nejprve jej podle zákona musí nabídnout dalším státním institucím (záložka Nabídky pro státní instituce). Když žádná neprojeví zájem, ÚZSVM začne připravovat převod/pronájem (např. zpracovává ocenění), majetek se nachází v záložce Nabídky připravované. Následně je majetek nabízen k prodeji či pronájmu veřejnosti. V sekci Nabídky pro veřejnost jsou všechny nabídky majetku určené k prodeji veřejnosti, a to jak majetek prodávaný v elektronické aukci, tak majetek nabízený v dražbách nebo výběrových řízeních s aukcí.

Schéma

Generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu obdržela za spuštění systému elektronické aukce v březnu letošního roku cenu pro osobnost eGovernmentu. Umístila se na 2. místě v kategorii centrálních úřadů. 

Ing. Michal Žurovec
vedoucí oddělení Tiskové a zahraniční protokol
Ministerstvo financí

Ing. Radek Ležatka
vedoucí samostatného oddělení Komunikace
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových 

 

Dokumenty ke stažení

 

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.