CZ EN

Agentura R&I zvýšila ratingové hodnocení České republiky

Japonská ratingová agentura R&I ve svém dnešním hodnocení zvýšila rating zahraničních dlouhodobých závazků ČR z A+ na AA- při zachování stabilního výhledu a jako třetí ratingová agentura v letošním roce (Fitch, JCR) přistoupila ke zvýšení ratingu České republiky.

Jako důvody pro zvýšení ratingu agentura uvádí klesající dluh v poměru k HDP, který očekává i do budoucna, stabilizovanou politickou situaci po ustanovení vlády s důvěrou Poslanecké sněmovny, celkovou makroekonomickou situaci, ale také nové institucionální a legislativní nastavení fiskálního prostřední. V této souvislosti agentura zejména uvítala schválení zákona o rozpočtové odpovědnosti, jehož cílem je posílení fiskálního rámce a zajištění dlouhodobé rozpočtové disciplíny do budoucna.

„Naše úsilí dosáhnout zdravých a dlouhodobě udržitelných veřejných financí je pravidelně reflektováno nezávislými mezinárodními makroekonomickými pracovišti. To nás samozřejmě velmi těší“, říká ministryně financí Alena Schillerová.

Ratingová agentura Domácí dlouhodobé závazky Výhled Zahraniční dlouhodobé závazky Výhled Udělen/potvrzen
Ratingové hodnocení ČR dle jednotlivých agentur – aktuální stav
Moody’s A1 Pozitivní A1 Pozitivní 20.4.2018
Standard & Poor’s AA Stabilní AA- Stabilní 20.7.2018
Fitch Ratings AA- Stabilní AA- Stabilní 3.8.2018
JCR AA Stabilní AA- Stabilní 25.7.2018
R&I AA- Stabilní AA- Stabilní 5.11.2018
Scope Ratings AA Stabilní AA Stabilní 26.1.2018
Dagong Global Credit Rating A+ Stabilní A+ Stabilní 16.10.2018

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.