CZ EN

ÚZSVM zvítězil ve sporu o 2,5 miliardy ohledně letadel FISCHER AIR

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zvítězil v soudním sporu o 112 550 064 USD s příslušenstvím (cca 2,45 mld. Kč) se společností A.M.F. Aircraftleasing Meier & Fischer GmbH & Co. KG za účasti Václava Fischera jako vedlejšího účastníka na straně žalobce.

„Zvítězili jsme v dalším sporu o téměř 2,5 miliardy, a to výhradně vlastními zaměstnanci. Stát si nepotřebuje v tuzemských majetkových soudních sporech najímat externí advokáty. ÚZSVM má dlouhodobě úspěšnost přes 90 %,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

„Věřím, že stejně jako ÚZSVM v domácím sporu uspěje i Ministerstvo financí v rámci mezinárodní arbitráže se stejnou společností. Naše právní pozice je silná“, řekl ministr financí Ivan Pilný.

Žalobcem byla německá společnost A.M.F. Aircraftleasing Meier & Fischer GmbH & Co. KG (A.M.F.), která tvrdí, že v roce 1997 koupila od české společnosti FISCHER AIR s.r.o. za 70.700.700 USD dvě dopravní letadla značky Boeing 737-300, která v rámci tzv. zpětného leasingu pronajala na 30 let společnosti FISCHER AIR s.r.o., později pod názvem CHARTER AIR s.r.o. Na majetek společnosti CHARTER AIR s.r.o. byl v roce 2006 prohlášen konkurs, v rámci něhož správce konkursní podstaty této společnosti sepsal obě letadla do konkursní podstaty. Žalobce se domáhá po ČR jednak náhrady údajné škody za ušlé nájemné z leasingové smlouvy, které by až do roku 2027 činilo 104 598 000 USD a dále údajné škody za snížení ceny letadel v důsledku zanedbání jejich údržby v celkové částce téměř 8 milionů USD, což je dle tvrzení žalobce rozdíl mezi částkou, za kterou by letadla byla v době dražby prodána nebýt zanedbání jejich údržby a částkou, za kterou prodána byla.

Žaloba byla na návrh ÚZSVM rozsudkem zcela zamítnuta. ÚZSVM v tomto sporu zastupoval Ministerstvo spravedlnosti.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.