CZ EN

Ministerstvo financí maximálně využilo výhodných podmínek na trhu v prvním čtvrtletí 2017

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo Čtvrtletní zprávu o řízení státního dluhu České republiky. Materiál obsahuje zejména vyhodnocení vyhlášených strategických cílů, operativního plnění programu financování, plán emisní činnosti a také pravidelné čtvrtletní hodnocení primárních dealerů za období od druhého čtvrtletí roku 2016 do prvního čtvrtletí roku 2017.

Ministerstvo financí v průběhu prvních tří měsíců letošního roku maximálně využívalo mimořádně výhodných podmínek na finančních trzích, aby si prodejem střednědobých a dlouhodobých dluhopisů se záporným průměrným výnosem jednak pokrylo část budoucí potřeby financování pro případ zhoršení tržních podmínek, a dále refinancovalo starší a z dnešního pohledu nevýhodné závazky České republiky. Prodejem střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu v celkové jmenovité hodnotě 110,3 mld. Kč při dosaženém průměrném výnosu -0,10 % p. a. dále bylo zlevněno refinancování státního dluhu oproti průměrnému výnosu 0,08 % p. a. dosaženému při prodeji střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů v roce 2016.

„Díky výhodným půjčkám do zásoby budeme moci po zbytek roku nejen profitovat z negativních úroků, ale také splácet staré a nevýhodné půjčky a snižovat dluh. Například hned v dubnu jsme díky těmto prostředkům uhradili 90 mld. Kč za dluh z roku 2007 s ročním úrokem 4,00%, o tuto částku dluh opět snížili a výrazně ulevili státnímu rozpočtu,“ řekl náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek. Zbývající část peněžních prostředků bude využita při refinancování dalších splátek státních dluhopisů ve zbytku tohoto roku. Dalším příznivým dopadem mimořádně výhodného financování v 1. čtvrtletí roku 2017 je navýšení podílu státního dluhu, se kterým nejsou spojeny žádné úrokové výdaje, resp. jsou z něho realizovány čisté úrokové příjmy na 18,6 %, tj. v absolutním vyjádření dosáhl tento dluh výše 333,1 mld. Kč.

Ministerstvo financí v průběhu prvního čtvrtletí roku 2017 vydávalo i státní pokladniční poukázky v celkové jmenovité hodnotě 70,3 mld. Kč, jejichž účelem bylo získání dodatečných příjmů státního rozpočtu a nikoliv krytí potřeby financování v roce 2017. Tyto státní pokladniční poukázky byly prodány vždy za záporný výnos, přičemž celkové dodatečné příjmy státního rozpočtu z jejich prodeje činí 344,3 mil. Kč.

Celkově pak v prvním čtvrtletí roku 2017 obdrželo Ministerstvo financí dodatečné příjmy státního rozpočtu z prodeje státních dluhopisů za záporný výnos ve výši 819,2 mil Kč a celkem tak tyto příjmy činí již 2,0 mld. Kč ke konci prvního čtvrtletí roku 2017. Celkové čisté příjmy z řízení likvidity státní pokladny a prodeje státních dluhopisů za záporný výnos dosáhly v prvním čtvrtletí roku 2017 výše 852,0 mil. Kč, což je o 442 % více než ve stejném období předchozího roku.

Dokument ke stažení:

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.