CZ EN

Zchátralý areál věznice v Uherském Hradišti stále čeká na převod

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zatím nemůže zadat studii využití areálu bývalé věznice v Uherském Hradišti, která má vést k vybudování Muzea totality a k záchraně této významné kulturní památky. Stále totiž nedošlo k převodu areálu z Okresního soudu v Uherském Hradští na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), bez kterého není ze zákona možné studii zadat. Převod areálu na ÚZSVM je první krok předpokládaný Memorandem o spolupráci ve věci budoucího využití areálu bývalé věznice v Uherském Hradišti.

„Dnes jsem zaslal předsedkyni okresního soudu dopis, ve kterém jí vyzývám k dodržování jí vlastnoručně podepsaného memoranda a k předání areálu na ÚZSVM. Její požadavky ohrožují naplnění cíle, kterým je záchrana této významné kulturní památky. Pokud kvůli paní předsedkyni padne možná poslední šance na obnovu tohoto unikátního areálu a ten bude chátrat stejně jako v posledních 25 letech, je to pouze její zodpovědnost,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

„I Ministerstvo spravedlnosti požaduje naplnění podepsaného memoranda, proto jsme nesouhlasili s požadavky Okresního soudu v Uherském Hradišti. Areál by měl být urychleně převeden na ÚZSVM, aby se mohlo začít s pracemi na jeho záchraně,“ dodal ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

„Jsme připraveni okamžitě po převodu areálu na náš úřad zadat příslušnou studii, která bude řešit jak umístění Muzea totality, tak i optimalizaci rozmístění státních institucí v Uherském Hradišti, a to včetně nákladů. Cílem je záchrana unikátního areálu stejně jako efektivní rozmístění státních úřadů ve městě“, doplnila generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Přestože ÚZSVM zaslal návrh zápisu o převodu areálu předsedkyni Okresního soudu v Uherském Hradišti již 9. září 2016, do dnešního dne zápis nebyl podepsán a předsedkyně okresního soudu požaduje do zápisu zapracovat podmínky, které jdou nejen nad rámec memoranda, které předsedkyně vlastnoručně podepsala, ale dokonce jsou s ním v přímém rozporu. Za situace, kdy je vůlí všech účastníků memoranda zabránit dalšímu chátrání areálu bývalé věznice a naopak přispět k obnově této významné kulturní památky, je takový postoj s tímto cílem v příkrém rozporu a v konečném důsledku může zmařit snahu všech stran o záchranu areálu. Byla by tak zmařena možná poslední šance na smysluplné a důstojné využití areálu. S požadavky předsedkyně okresního soudu nesouhlasí ani Ministerstvo spravedlnosti.

Memorandum na začátku září podepsali kromě předsedkyně okresního soudu také ministři financí, spravedlnosti a kultury, generální ředitelka ÚZSVM, hejtman Zlínského kraje a starosta Uherského Hradiště. Předpokládá, že po převodu areálu na ÚZSVM bude vypracována studie s vyčíslením nákladů na vybudování Na základě výsledků této studie pak bude doporučena varianta dalšího postupu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.