CZ EN

S účinností zákona o evidenci tržeb se snižuje DPH u stravovacích služeb

Zákon o evidenci tržeb, který představuje jedno z nejdůležitějších systémových opatření k narovnání podnikatelského prostředí v novodobé historii České republiky, vstoupil v účinnost. V souvislosti s tím došlo ke snížení DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 % s výjimkou alkoholických nápojů.

Podnikající fyzické osoby, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby, mohou navíc uplatnit jednorázovou slevou na dani ve výši 5 000 Kč, a to z důvodu kompenzace zvýšených nákladů, které jim nastaly v souvislosti s účinností zákona.

Start elektronické evidence se obešel zcela bez problémů. „Od dnešní půlnoci zaslali podnikatelé Finanční správě již přes 1,3 milionů účtenek (k 1.12. 13h). Průměrná doba odezvy je pod 97ms, čímž tedy odpadají obavy z tvorby jakýchkoliv front v důsledku elektronické evidence tržeb,“ doplnil generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

Podnikatelé si v průběhu celého měsíce listopadu mohli elektronickou evidenci tržeb vyzkoušet v pilotním provozu a ověřit si, zda mají dostatečně stabilní internetové připojení, jejich pokladní zařízení bez problémů komunikuje se serverem Finanční správy a zda je systém EET kompatibilní s jejich dalšími procesy. „Je to vůbec poprvé, kdy stát lidem umožnil vyzkoušet si nové opatření ještě před nabytím účinnosti zákona. Jedná se o průlom v přístupu státní správy k veřejnosti,“ připomněl ministr financí.

„O pilotní provoz EET byl velký zájem. V průběhu listopadu evidovalo nanečisto 32 tisíc podnikatelů, kteří zaslali přes 15 miliónů účtenek. Tyto tržby nepodléhaly kontrole ze strany Finanční správy. Jsem pevně přesvědčená, že možnost vyzkoušet si EET v pilotu umožnila podnikatelům i finanční správě hladkou adaptaci na ostrý provoz,“ zhodnotila pilotní provoz náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.