CZ EN

Režimu reverse charge budou podléhat i telekomunikační služby

Vláda dnes na svém zasedání schválila návrh Ministerstva financí, kterým se rozšiřuje použití režimu reverse charge také na vybrané telekomunikační služby. Cílem nařízení je zabránit daňovým únikům, které byly zjištěny i při poskytování některých telekomunikačních služeb. Toto nařízení bude účinné od 1. října 2016.

Telekomunikační služby jsou poslední komoditou, u které se zavádí reverse charge nařízením vlády v rámci tzv. dočasného použití režimu přenesení daňové povinnosti. „Podařilo se nám rozšířit reverse charge na všechny komodity, kde to díky vládním nařízením může náš resort ovlivnit přímo. To jen dokazuje, že v boji s daňovými podvody děláme skutečně maximum,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. „Problém karuselových podvodů je velmi vážný, vždyť kvůli nim stát i občané ročně přicházejí o 90 miliard korun. Na to musíme reagovat opravdu rychle a důsledně. A to se nám i daří,“ dodal.

Ministerstvo financí ovšem nezůstává pozadu ani v oblasti těch komodit, u kterých je k rozšíření reverse charge potřebný souhlas parlamentu. Poslanecká sněmovna nyní projednává komplexní novelu daňových zákonů s navrhovanou účinností od 1. ledna 2017, jejíž součástí je rozšíření přenesené daňové povinnosti v rámci tzv. trvalého použití na ostatní skupiny zboží a služeb, u kterých to členským státům směrnice EU umožňuje. Jedná se o poskytnutí pracovníků pro provedení stavebních nebo montážních prací, dále o dodání zboží poskytovaného jako záruka při realizaci této záruky, zboží po postoupení výhrady vlastnictví nabyvateli a rovněž dodání nemovitosti prodávané dlužníkem z rozhodnutí soudu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.