CZ EN

MF připravilo pro obce návod, jak bojovat proti nelegálům

Problém nelegálního hazardu, který je v současné době stále palčivý zejména pro zastupitele obcí, na jejichž území se nelegální herny stále častěji objevují, bude od nového roku řešit nový zákon o hazardních hrách. Do té doby však Ministerstvo financí přichází s metodickým doporučením pro obce, které obsahuje konkrétní informace a doporučené postupy v boji proti nelegálním hernám, které zaručí plné využívání dostupných právních nástrojů.

„Nástroje, kterými disponují obce v boji proti nelegálům, nejsou, až na výjimky, těmito obcemi optimálně využívány. Na příkladu integrované kontrolní akce, která proběhla na území Městské části Praha 5 a které jsem se osobně zúčastnil, je vidět, že tam, kde je snaha a vůle, je i řešení," uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Kontrolu v nelegální herně provedl Úřad městské části Prahy 5 ve spolupráci s Ministerstvem financí, Celní správou a dalšími zainteresovanými složkami státní správy. Ačkoliv se provozovna vydávala za soukromý klub, kam je údajně umožněn vstup pouze členům klubu, postih ze strany obce nemine ani provozovatele pohostinského zařízení. Současně účinný zákon o loteriích totiž pod pojmem „provozování“ loterií a jiných podobných her rozumí činnosti související s vlastním provozem výherních automatů.

„Provozovatelé maskují nelegální provozování automatů za činnost spolku zcela zbytečně, protože hazardní hry bylo, je a bude možné provozovat pouze a výhradně na základě povolení vydaného Ministerstvem financí,“ doplnil Ondřej Závodský. Stejný názor mají i soudy, které v rámci trestních řízení uložily již řadu trestů, ať již ve formě odnětí svobody, zákazu činnosti nebo peněžitých trestů v řádech desítek tisíc. Ministerstvo financí metodické doporučení k postupu obcí proti nelegálnímu hazardu rozešle v nejbližších dnech prostřednictvím krajských úřadů k dispozici jednotlivým obcím.

Ministerstvo financí očekává, že ke zcela zásadnímu zlepšení situace přispěje zákon o hazardních hrách, který byl v minulých dnech schválen Senátem PČR, a který mimo jiné přináší posílení pravomocí Celní správy. Ta bude od 1. ledna 2017 oprávněna, na základě nového zákona, nejen vstupovat do „černých heren“, a to i za použití síly, ale i zabavovat nelegálně provozované automaty.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.