CZ EN

Hotel Thermal dosáhl zisku i přes úbytek ruských hostů

Hotel Thermal se dokázal vyrovnat s nepříznivými trendy v cestovním ruchu a v minulém roce skončil v zisku více než 3,2 milionů korun. A to i navzdory poklesu rusky mluvící klientely, který dramaticky zasáhl hospodářský život celého Karlovarska. Vyplývá to z nejnovější výroční zprávy hotelu.

S poklesem hostů z ruskojazyčných zemí se hotel, jehož akcionářem je Ministerstvo financí, potýká zhruba od konce roku 2014. Počet ruských hostů meziročně poklesl o 44 % (-868 hostů). Tento propad zapříčinily mimo jiné události kolem Krymu, ukrajinská krize a také propad ekonomiky Ruské federace v důsledku poklesu cen ropy i sankcí ze strany Evropské unie. „Udržení hotelu v černých číslech v době výrazného propadu trhu v Karlových Varech považuji za úspěch,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš.

V loňském roce přijal management hotelu řadu opatření, která vedla ke zvýšení efektivity hospodaření. Díky důsledné kontrole a řízení nákladových položek se podařilo meziročně snížit náklady o 30 milionů korun. Na druhé straně však v hotelu pořád zůstával prostor pro posílení marketingových a prodejních aktivit. Hotel postupně zahajoval aktivní spolupráci s agenturou CzechTourism, českými centry a velvyslanectvími ČR v zahraničí a začal cílit i na perspektivní čínský trh.

Mezeru vzniklou výpadkem ruské klientely se hotelu Thermal částečně podařilo vyplnit. V loňském roce pokračoval pozitivní trend narůstajícího počtu německy mluvících hostů, přibývali však i čeští klienti. Stále častěji se v hotelu ubytovávají i arabští hosté, kterých loni přibylo o 13 % (+209 hostů), přičemž jejich převážná většina pocházela z Kuvajtu a Spojených arabských emirátů (+205 hostů). Navíc se loni v hotelu Thermal uskutečnilo oproti předešlému roku o 20 % více kongresových akcí a podařilo se navýšit tržby z pronájmu prostor

Aby se mohl tento karlovarský lázeňský hotel, který je rovněž centrem každoročního Mezinárodního filmového festivalu, dále provozovat a rozvíjet, neobejde se do budoucna bez rozsáhlých investic. Ministerstvo financí se proto rozhodlo navýšit jeho základní kapitál o 300 milionů korun. Tyto prostředky by měly být využity na celkovou rekonstrukci hotelu, která bude zaměřena především na zlepšení technického stavu, bezpečnosti a konkurenceschopnosti hotelu. O navýšení základního kapitálu však musí rozhodnout vláda.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.