CZ EN

Finanční správa při kontrolách převodních cen doměřila téměř miliardu korun

Finanční správa loni provedla 800 kontrol zaměřených na převodní ceny mezi spojenými osobami, což přineslo dodatečné doměření daně z příjmů ve výši 450 mil. korun. Za první měsíce tohoto roku doměřila navíc dalších 500 mil. korun.

„Problematika transferových cen je celosvětově vnímána jako vysoce riziková oblast, která bývá nadnárodními skupinami využívána k ‚agresivnímu daňovému plánování‘ a často i k daňovým únikům. Proto se v poslední době na tuto oblast mnohem intenzivněji zaměřujeme a transakce v rámci skupin sledujeme a kontrolujeme,“ řekl Martin Janeček, generální ředitel Generálního finančního ředitelství.

Pro tyto účely byla počínaje zdaňovacím obdobím roku 2014 vytvořena nová povinná příloha daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob – „přehled transakcí se spojenými osobami“. Data z tohoto přehledu umožňují Finanční správě lépe cílit daňové kontroly na potenciálně rizikové subjekty a transakce, což zefektivňuje samotnou kontrolu převodních cen. Úspěšnost těchto kontrol tak vzrostla v porovnání s předcházejícím rokem o 31 %.

„Daňové subjekty navíc začaly samy podávat dodatečná daňová přiznání, ve kterých své daňové povinnosti narovnávají. To představuje další, pro státní rozpočet nezanedbatelný, efekt této kontrolní akce,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Se zavedením zmíněné přílohy totiž souvisí i nárůst daňové povinnosti o 4 mld. korun za zdaňovací období roku 2014 oproti roku 2013, což při očištění o ekonomický růst činí zvýšení o 8%. Současně o více než 35% „překvapivě“ poklesla u těchto subjektů daňová ztráta.

V trendu zvýšeného zájmu o tuto oblast přímých daní bude Finanční správa pokračovat i nadále.


Statistické údaje za rok 2015:
Oproti roku 2014 vzrostl počet kontrol transferových cen o 237 a doměřená daň byla vyšší o 387 mil. korun. Dále došlo ke snížení daňové ztráty u kontrolovaných subjektů o 391 mil. korun a ke zvýšení daňového základu o 2 431 mil. korun.

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.