CZ EN

Dvě třetiny Čechů vnímají evidenci tržeb jako pozitivní opatření

Podle zjištění společnosti STEM téměř dvě třetiny dotazovaných Čechů vnímají zavedení elektronické evidence tržeb jako pozitivní opatření a celých 67 % očekává, že se díky ní v České republice zlepší výběr daní. Podíl lidí, kteří považují daňovou morálku v České republice za špatnou, se meziročně snížil o desetinu, stále však představuje polovinu populace. Podle jasné většiny občanů (82 %) ale stát hledá cesty, jak dosáhnout lepšího výběru daní.

Novinky z informační kampaně a příprav EET

„Nepřekvapilo nás, že i přes masivní dezinformační kampaň občané vnímají pozitiva zavedení etržeb. Evidence tržeb je totiž standardem většiny zemí Evropské unie. Očekáváme, že po zavedení se její podpora ještě zvýší. Například v Chorvatsku po dvou letech fungování přesáhla 90 %,“ komentuje výsledky výzkumu ministr financí Andrej Babiš. „Jsem rád, že démonizaci etržeb odmítá i nezanedbatelná část voličů opozičních pravicových stran, které si přitom právě na tom postavily svůj program,“ říká Andrej Babiš k zjištění, že etržby podporuje kromě drtivé většiny voličů koaličních stran také třetinový podíl voličů pravicové opozice.

Ministerstvo financí hodlá v následujících měsících nejen ještě více zintenzivnit kontaktní informační kampaň v podobě přednášek na odborných akcích a roadshow, včetně spolupráce s podnikatelskými asociacemi, ale spustilo také informační web www.e-trzby.cz a připravuje infolinku. „Výzkum ukázal, že pouze dvě pětiny obyvatel ví o evidenci tržeb vše, co potřebují. Naopak celá třetina se už dnes chce dozvědět více. Těm vyjdeme maximálně vstříc,“ ujišťuje generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Skutečnost, že vnímání daňové morálky podnikatelů se meziročně zlepšilo, přisuzuje Ministerstvo financí nejen jejímu reálnému zlepšení v důsledku zaváděných opatření, ale také intenzivní celospolečenské diskuzi o neudržitelnosti stavu, kdy je krácení daní tiše tolerovaným porušováním zákona.

Výzkum ukázal, že většina Čechů, kteří si berou účtenky, evidenci tržeb podporuje. Naopak ti, kteří účtenky odmítají, vnímají toto opatření většinou negativně. „Naší snahou bude veřejnost informovat o přínosech evidence tržeb jak pro narovnání podmínek na trhu, tak z hlediska přínosů pro státní rozpočet a rozpočty obcí a krajů,“ uvedl ke spuštění informační kampaně v médiích ministr financí.

„Vítám, že tříčtvrtinovou většinu občanů by k požadování účtenky ještě více motivovala její slosovatelnost, přesto bych byl rád, kdyby hlavním důvodem zůstalo uvědomění, že vybrané daně jsou peníze nás všech. Krácení daní je tedy ve své podstatě krádež,“ uzavřel Andrej Babiš s tím, že občané České republiky získají úspěšným zavedením evidence tržeb, které se bez jejich spoluúčasti neobejde, 18 miliard korun dodatečných daňových příjmů ročně.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.