CZ EN

1322 návštěvníků si prohlédlo prostory Ministerstva financí

Poprvé v historii měli občané možnost si prohlédnout prostory, kde v Letenské ulici na Malé Straně od roku 1921 úřaduje ministr financí, jeho kolegové a podřízení. Zhruba dvouhodinovou prohlídku absolvovalo 1322 návštěvníků, zájem však byl mnohonásobně větší. „Rádi jsme občanům umožnili nahlédnout pod pokličku dění na Ministerstvu financí. Všichni, na které se dnes nedostalo nebo si nestihli prohlédnout vše, co je zaujalo, budou mít v budoucnu možnost nás navštívit znovu,“ uvedl na závěr dne otevřených dveří ministr financí Andrej Babiš. „Symbolicky otevíráme resort financí veřejnosti celoročně, občané mohou virtuálně kontrolovat otevřená data, která zveřejňujeme a dnes se poprvé mohli osobně podívat i do kanceláří a zasedaček, kde každý den pracujeme,“ dodal Andrej Babiš.

Bohatý program zahrnoval v průběhu celého dne prohlídku historických bankovek a dluhopisů ze Státní tiskárny cenin, návštěvu zasedací místnosti, kde probíhají tiskové konference a porady vedení ministerstva nebo unikátní kanceláře s trámovými stropy a malovanými záklopy ze 17. století, které znázorňují výjevy ze životy bosých karmelitánek. Právě řádové sestry dříve obývaly část budov z roku 1655, které byly po vzniku samostatného Československa přestavěny na kanceláře a dnes poprvé představeny veřejnosti. Návštěvníci viděli také pestrou sbírku předmětu jako kopí, vycpané káně, mačetu nebo pytlácký lapač dravých ptáků, které propadly Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Všichni dostali možnost si na připravené pokladně elektronicky zaevidovat tržbu nebo si zahrát se skořápkářem, který návštěvníkům předvedl, že nejlepší je hazard vůbec nehrát. Prohlídka byla zakončena v přilehlých Vojanových sadech, kde byla pro návštěvníky připravena ukázka vybavení, služebních psů a činnosti Celní správy. Děti se seznámily s maskotem Finanční správy FINFEM, kterému pomáhaly hledat ztracené samolepky.

„Podařilo se nám ukázat, že Ministerstvo financí neobnáší jen nudné počítání čísel a nepříjemné stanovování daní. Zájem předčil naše očekávání. Od drtivé většiny návštěvníků jsme dostali velmi pozitivní zpětnou vazbu, chtěl bych jim všem poděkovat,“ uvedl na závěr mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.