CZ EN

Ministerstvo vypořádalo připomínky k Zákonu o evidenci tržeb

Ministerstvo financí vypořádalo připomínky k Zákonu o evidenci tržeb a společně s podrobným hodnocením jeho dopadů (tzv. RIA) ho nyní předloží vládě. Zákon oproti původní verzi doznal několika změn, jimiž Ministerstvo financí reaguje na diskuzi v rámci připomínkového řízení. Zákon je nadále koncipován plošně. Vyhláška však dočasně vyjímá z povinnosti evidovat tržby všechny činnosti s výjimkou ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. Na další činnosti bude aplikace zákona rozšířena postupně v návaznosti na výsledky rizikové analýzy Finanční správy.

Ze zákona byla odstraněna povinnost zákazníka převzít účtenku. Ministerstvo financí se rozhodlo omezit pouze na pozitivní motivaci zákazníků k přebírání účtenek. „Mnohem účinnější než pokuty bude, když se nám podaří vysvětlit základní cíl elektronické evidence, kterým je konec diskriminace poctivých podnikatelů,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Zásadní změnu doznal systém sankcí. Uzavření provozovny či pozastavení výkonu činnosti je pojímáno pouze jako předběžné opatření, které bude možné využít dočasně, a to do doby sjednání nápravy. „Chceme dát jasně najevo, že není cílem Finanční správy poškodit poplatníkům jejich podnikání“, vysvětlila náměstkyně ministra financí pro daně a cla Simona Hornochová. „Zároveň však musí existovat opatření, které Finanční a Celní správě umožní účinně a efektivně zasáhnout, když se někteří rozhodnou zákon nerespektovat,“ doplnila.

Ministerstvo financí vyslyšelo připomínky a místo vyhlášek zakomponovalo více oblastí přímo do zákona. To má za cíl poskytnout podnikatelům vyšší míru právní jistoty. Jde například o stanovení údajů na účtence nebo přehled systémových výjimek, tedy tržeb, které budou z povinnosti elektronické evidence vyňaty. Zavádí také institut závazného posouzení pro poplatníky, kteří si nejsou jisti, zda má jejich příjem charakter nahodilého příjmu. Ten je od elektronické evidence osvobozen. Závazné posouzení vydá finanční úřad za snížený správní poplatek 1000 korun.

Doprovodný zákon předpokládá snížení DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 % s výjimkou daně na alkohol, tabákové výrobky a doplňkový sortiment. „Opatřením chceme narovnat nesystémovou stávající úpravu, kdy podnikatelé v pohostinství nakupují potraviny se sníženou patnáctiprocentní sazbou, ale prodávají s jedenadvacetiprocentní,“ vysvětluje Simona Hornochová. „Cílem tohoto opatření je také zmírnění případného nárůstu cen v tomto segmentu,“ dodala.

Ministerstvo navíc počítá s jednorázovou slevou ve výši 5000 Kč pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby podle Zákona o evidenci tržeb, a to z důvodu kompenzace zvýšených nákladů, které jim v souvislosti s účinností zákona mohou nastat.

Přímo do zákona byla vložena úprava účtenkové loterie. Při její přípravě Ministerstvo financí zohlední dobré i špatné zkušenosti ze zahraničí tak, aby plnila roli motivačního nástroje. „Zvažujeme spíše nepravidelné, tematické nebo regionálně zaměřené loterijní kampaně“, uzavřela náměstkyně ministra financí pro daně a cla Simona Hornochová.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.