CZ EN

MF vytvořilo analýzu nákladů a úhrad zdravotního pojištění

Odborná pracovní skupina Ministerstva financí vypracovala analýzu „Zvýšení transparentnosti finančních toků a podpora ekonomické efektivity poskytovaných zdravotních služeb v systému veřejného zdravotního pojištění“. Skupina analyzovala data ze zdravotních pojišťoven o nákladech akutní lůžkové zdravotní péče, tj. nákladech nemocnic a jejich úhradě ze strany zdravotních pojišťoven. Analýza je unikátní svým rozsahem a strukturou vstupních dat a má čtyři základní výstupy:

  • analýzu objemu a struktury poskytnuté zdravotní péče a srovnání výše úhrad z veřejného zdravotního pojištění v členění dle zdravotních pojišťoven, nemocnic a regionů v průběhu let 2009 až 2013,
  • srovnání úhradových parametrů v jednotném členění, které dává informace o tom, jaké jsou rozdíly v úhradách za srovnatelnou péči mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi a jaké jsou vývojové trendy v rámci sledovaného období pěti let,
  • nákladová analýza hospitalizací na úrovni standardizovaných nákladů ve variantách výpočtu dle DRG, výkonového a kombinovaného systému, kdy jsou uvedeny konkrétní příklady srovnání materiálově nákladných hospitalizaci v nemocnicích,
  • modelace předpokládaných finančních dopadů vyúčtovaní úhrad akutní lůžkové péče roku 2014 za všechny zdravotní pojišťovny, která je příkladem využití datové základny pro odhady potřeb ekonomických zdrojů připravovaných úhradových mechanizmů.

Výstupy z datové základny, která byla využita pro uvedenou analýzu, jsou využitelné zejména pro:

  • optimalizaci systému veřejného zdravotního pojištění,
  • zprůhlednění finančních toků mezi poskytovateli zdravotní péče a zdravotními pojišťovnami,
  • pro podporu kontrolní a regulační úlohy Ministerstva financí a Ministerstva zdravotnictví,
  • pro zvýšení ekonomické efektivity poskytované zdravotní péče a pro snížení nadbytečných nákladů,
  • pro podporu společné revizní činnosti zdravotních pojišťoven.

Ministerstvo financí v analýze jednotným způsobem zpracovalo veškerou akutní hospitalizační péči z primárních dat v nejvyšší možné míře detailu (databáze obsahuje cca 9,4 mil. hospitalizací, přes 100 mil. dokladů a cca 500 mil. kódů výkonů, léků a materiálů) za období pěti let. V rámci analýzy byly zmapovány finanční toky v rozsahu téměř 100 mld. Kč ročně za péči, kterou vykazuje 150 nemocnic poskytujících akutní lůžkovou péči. Zpracovaná data a jejich parametry nejsou interpretována z hlediska medicínského. Vykázané nákladové nebo úhradové odchylky mohou být medicínsky zdůvodnitelné.

Snahou Ministerstva financí a jeho odborné skupiny je zprůhlednit financování ve zdravotnictví. Odborná pracovní skupina bude v této snaze pokračovat i do budoucna.

Dokument ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.