CZ EN

Koaliční rada potvrdila prodloužení legisvakanční lhůty Zákona o evidenci tržeb

Ministerstvo financí se vzhledem k eskalujícím útokům ze strany opozice a výraznému zpolitizování věcné i technické roviny projektu elektronické evidence tržeb rozhodlo přistoupit k mimořádnému prodloužení doby mezi okamžikem platnosti a účinnosti zákona ze tří měsíců na sedm. Tento postup odsouhlasila koaliční rada vlády.

K zajištění plné funkčnosti tohoto důležitého opatření směřujícímu k narovnání konkurenčního prostředí v České republice je přirozeně nezbytné vybudovat příslušné technické řešení. Doposud navrhovaná legisvakanční lhůta vycházela z všeobecné praxe uplatňované při tvorbě zákonů vycházející ze standardního, legitimního průběhu legislativního procesu a z předpokladu, že zajištění funkčnosti EET by se začalo realizovat v příslušné fázi probíhajícího legislativního procesu. „Tento postup není protiprávní a byl v minulosti běžně uplatňován vládami nehledě na jejich složení. Opoziční politici, kteří tak činili, ho nyní zcela účelově a bezostyšně kritizují. Protože tento klíčový zákon nechceme jakkoliv ohrozit, rozhodli jsme se přistoupit k nejkonzervativnějšímu možnému postupu při technickém zajištění projektu, a to je vyčkání do platnosti zákona,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Elektronická evidence tržeb představuje jednu z hlavních priorit vlády České republiky a její zavedení je plně odvislé od průběhu legislativního procesu. Záměrem prodloužení legisvakance je eliminovat prostor pro zástupné argumenty a napadání jak projektu samotného, tak zaměstnanců státu, kteří se na něm podílejí. Odstranění opozicí systematicky vytvářeného prostředí nejistoty napomůže také podnikatelské veřejnosti při jejím plánování a podnikatelském rozhodování v souvislosti s tímto zákonem.

Pravděpodobná účinnost zákona se tím posouvá do poloviny roku 2016.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.