CZ EN

Andrej Babiš: Odmítám, že bych hlasoval o prostředcích na výkup pozemků Zdeňka Bakaly

Ministr financí Andrej Babiš důrazně odmítá informace zveřejněné v dnešní Mladé frontě Dnes, podle kterých hlasoval v souvislosti s přípravou průmyslové zóny Barbora na Karvinsku o prostředcích na výkup pozemků od společnosti Asental patřící Zdeňku Bakalovi.

„Je to naprosto absurdní. O vybudování nové průmyslové zóny rozhodla již v roce 2013 vláda premiéra Rusnoka. Na nedávném výjezdním zasedání vlády v Ostravě byl tento záměr pouze potvrzen, a to z důvodu přetrvávající nedostatečné kapacity průmyslových zón a potřeby vytvořit nová pracovní místa v Moravskoslezském kraji. Vláda však v žádném případě nerozhodovala o nákupu pozemků, ale pouze o podílu státu na financování infrastruktury průmyslové zóny, která bude nabízena potenciálním zájemcům,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Jak bylo uvedeno v předkládací zprávě k materiálu na jednání vlády, náklady spojené s výkupem pozemků nejsou součástí způsobilých výdajů. Tvrzení, že ministr financí tedy hlasoval pro jakýkoliv výkup pozemků, je nepravdivé.

„Předpokládal jsem, že tak jako u jiných podobných projektů, jsou již pozemky v majetku žadatele, a nikoli, že se teprve jedná o jejich výkupu,“ řekl Andrej Babiš.

Zajištění vhodných pozemků je tedy v plné kompetenci investora, kterým je Moravskoslezský kraj, a ten ji také zajišťuje ze svých prostředků.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.