CZ EN

Změny ve společnostech strategického významu

Ministr financí Jan Fischer dnes rozhodl o změně stanov a složení orgánů pěti společností strategického významu. Jedná se o pokračování procesu zavádění nové koncepce výkonu akcionářských práv, jež má za cíl úspory a zvýšení efektivity výkonu akcionářských práv státu. Změny se týkají těchto společností:

  • Český Aeroholding, a.s.
  • ČEPRO, a.s.
  • MERO ČR, a.s.
  • CENTRUM – F, a.s.
  • PRISKO, a.s.

 

Celkové snížení počtu členů dozorčích rad bude ze stávajících 39 na 31. Dále bude nově jmenován tříčlenný výbor pro audit u společností ČEPRO a Český Aeroholding.

Jde o první realizovanou fázi změn ve společnostech s majetkovou účastí státu, změny u dalších společností by měly následovat v únoru (THERMAL-F, a.s., Explosia, a.s., Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s., IMOB, a.s.), dubnu (Česká exportní banka, a.s. a Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s.) a červnu (ČEZ, a.s.). Načasování změn až na začátek roku 2014 je způsobeno nově účinnou legislativou, zejména zákonem o obchodních korporacích.

 

Bc. Ondřej Šrámek
tiskový mluvčí Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.