CZ EN

Andrej Babiš se sešel s chorvatským ministrem financí Borisem Lalovacem

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš se sešel se svým chorvatským protějškem Borisem Lalovacem.

Tématem jednání byla výměna zkušeností s bojem proti daňovým únikům a možnosti další vzájemné spolupráce. Jedním z diskutovaných nástrojů bylo také zavádění elektronické evidence tržeb v České republice inspirované chorvatským modelem a některé praktické aspekty tohoto systému.

Zlepšení výběru daní patří mezi hlavní priority Ministerstva financí. K obcházení daňových povinností často dochází například v oblasti maloobchodního prodeje a služeb. Proto je nutné přijmout účinná opatření ke kontrole vykazovaných tržeb. Jako nejvhodnější se jeví právě elektronická evidence tržeb založená na chorvatském modelu. Výsledkem by měl být spravedlivý systém, který podpoří poctivé podnikatele proti nelegálně zvýhodněné konkurenci.

„Chorvatský model je jednoduchý, nadměrně nezatěžuje podnikatele a díky on-line spojení mezi podnikatelem a finanční správou nevzniká prostor pro následné úpravy již přijatých a vykázaných tržeb,“ řekl ministr financí Andrej Babiš. „Systém je otevřený, nevyžaduje žádné speciální zařízení a je provozován na běžných pokladních zařízeních, mobilních telefonech či tabletech. Funkčnost tohoto modelu jsme si ověřili při březnové cestě do Chorvatska i z dopisů od našich občanů,“ dodal.

Na setkání zástupců Ministerstva financí, Finanční správy a Celní správy s chorvatskou delegací se hovořilo například o hlavních problémech při implementaci systému v Chorvatsku, o reakci trhu, veřejnosti a podnikatelů. Dále byla diskutována související rozhodnutí v oblasti daní či celkové přínosy systému. Ministerstvo financí velmi oceňuje možnost sdílet cenné zkušenosti a bude při přípravě elektronické evidence tržeb se svými chorvatskými kolegy i nadále úzce spolupracovat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.