CZ EN

Stav čerpání evropských prostředků se konečně zlepšil, odblokuje se pět miliard

Díky vstřícnosti a ochotě řešit problémy ze strany ministra financí Jana Fischera se podařilo nastartovat jednání s hejtmany krajů sdružených v ROP Severozápad. Jednání bude ukončeno do konce týdne.

„Toto je třeba řešit komplexně, nikoli silově, jak to řešil můj předchůdce Kalousek. Abych uvolnil prostředky z rozpočtu, budu mít pro hejtmany podmínky, které budou muset splnit a které jim předložím na páteční schůzce. Dohoda nám umožní odblokovat dalších asi 5 mld. korun,“ uvedl ministr financí Jan Fischer.

V průběhu prvního pololetí 2013 obdržela České republika z rozpočtu EU celkem 40,2 mld. Kč a odvedla do něj 25,2 mld. Kč. Čistá pozice ČR za první pololetí 2013 je tedy kladná, získali jsme téměř o 15 mld. Kč více, než jsme do evropského rozpočtu odvedli. To znamená více než dvojnásobně lepší výsledek oproti stejnému období minulého roku.

Celkově od 1. května 2004 do 30. června 2013 odvedla Česká republika do rozpočtu EU 326,4 mld. Kč a získala 591,4 mld. Kč. Kladné saldo čisté pozice tak od vstupu do EU do poloviny roku 2013 dosáhlo celkově téměř 265 mld. Kč.

Bc. Ondřej Šrámek,
tiskový mluvčí Ministerstva financí

 

Související informace:

 

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.