CZ EN

Návrh řešení korekcí regionálních operačních programů

Certifikace většiny regionálních operačních programů je v současnosti pozastavena vlivem nesrovnalostí či přímo podvodů. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes představil návrh řešení, které by mohlo tyto operační programy odblokovat, a které doporučí svému nástupci.

Podmínkou Evropské komise pro obnovení certifikace je odpočet korekce (de facto finanční pokuty) od žádosti o platbu daného operačního programu. Ministerstvo financí i nadále požaduje, aby tuto korekci hradily ty kraje, které nesou odpovědnost za nesrovnalosti ve svých programech. Zároveň jim nabízí návratnou finanční výpomoc, aby platba korekcí jednorázově tolik nezatížila krajské rozpočty.

Ministerstvo financí zároveň vnímá skutečnost, že regionální operační programy uplatňují vyšší podíl národního financování, než je povinných 15 %. Díky tomu se na účtech Národního fondu nacházejí prostředky, které je možno použít k částečnému uhrazení korekce. Dle předběžných výpočtů by tyto prostředky mohly činit asi 1 mld. Kč.

„Každá koruna navíc by ale byla neospravedlnitelnou diskriminací daňových poplatníků z bezproblémových krajů,“uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Příspěvek by se vyjednával s každým regionálním operačním programem individuálně. Jedná se o ROP Severozápad, Severovýchod, Moravskoslezsko a Střední Morava.

Mgr. Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.