CZ EN

Ministerstvo financí zveřejnilo evidenční čísla prvních vyřazených pokutových bloků

Ministerstvo financí zveřejnilo na svých internetových stránkách přehled prvních pokutových bloků, které byly v roce 2013 staženy z oběhu a dále již nemohou být úředními osobami používány. Každý, komu byla v blokovém řízení udělena pokuta za přestupek, si prostřednictvím webových stránek MF bude moci ověřit, zda pokutový blok, který obdržel, není na seznamu odcizených, ztracených a zničených, a nebyl tedy potenciálně zneužit.

Zájemce získává možnost podle zveřejňovaných počátečních a konečných čísel vyřazených svazků jednoduše zjistit, zda právě jeho pokutový blok neměl být vyřazen z oběhu. V případě, že se jedná o neplatný pokutový blok, může se obrátit na Ministerstvo financí (využít lze speciální adresu pokutovebloky@mfcr.cz), nebo přímo na Policii ČR. „Cílem je předcházet případům, kdy jsou například údajně zničené bloky úřední osobou zneužívány, včetně inkasa peněžních prostředků, jak se v minulosti několikrát stalo,“ vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek.

Průběžné zveřejňování aktuálních informací o stažených ceninách je součástí nové koncepce pokutových bloků účinné od 1. ledna 2013, která také zavádí zcela novou podobu pokutových bloků. Pokutové bloky nově disponují větším množstvím ochranných prvků proti jejich dodatečnému pozměňování či padělání, včetně tzv. hologramu. Stejným způsobem si přestupce může ověřit, zda blok, který obdržel, není falešný. Na webových stránkách MF je zveřejněna podoba pokutového bloku a vysvětlení jednotlivých ochranných prvků. „Novou koncepcí pokutových bloků dochází k podstatnému snížení korupčního potenciálu v této oblasti,“ uvedl k opatření ministr financí Miroslav Kalousek.

Kromě větší transparentnosti a nových bezpečnostních prvků dochází k řadě dalších zlepšení, jejichž cílem je kromě zamezení korupčnímu jednání i snížení administrativní náročnosti. Oproti původnímu stavu již například přestupce disponuje zcela shodnou verzí rozhodnutí jako správní orgán, nikoli pouze ústřižkem s částí informací. Přestupce rovněž vždy obdrží pouze jeden pokutový blok místo několika ústřižků.

Související informace

Seznam odcizených, ztracených a zničených pokutových bloků naleznete:

Další informace k pokutovým blokům, nejčastější dotazy a tzv. specimen jsou k dispozici:

 

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.