CZ EN

MF zavádí změny výkonu akcionářských práv u firem se státní majetkovou účastí

Ministerstvo financí zavádí novou koncepci výkonu akcionářských práv. Jednak jde o úsporu, jednak o zvýšení efektivity výkonu akcionářských práv.

„Byl jsem velmi překvapen absencí jednotných pravidel v podnicích, kde MF vykonává akcionářská práva. Jejich zavedením plánuji nejen úspory, ale hlavně nastavení jasných pravidel ohledně informování akcionáře a správy daných podniků,“ říká ministr financí Jan Fischer.

V rámci příprav nové koncepce proběhlo stanovení obecných odborných profilů zvlášť každé dozorčí rady, a také stanovení optimálního počtu členů dozorčí rady a představenstva každé společnosti. Podle nových obecných odborných profilů bylo samozřejmě zhodnoceno současné personální obsazení dozorčích rad. Kvalitativní pravidla jsou navržena z hlediska odbornosti individuálně pro každou dozorčí radu s přihlédnutím k předmětu činnosti společnosti a významu pro stát.

Byla zohledněna specifická situace některých společností (ČEZ – akcie obchodovatelné na burze, EGAP a ČEP – regulatorní vliv ČNB). Cílem je sjednocení principů, které především posilují rozhodovací a informační kompetence vlastníka, tedy státu a budou zapracovány do stanov. Detailní informace o změnách jsou v Příloze.

„Těmito změnami se dosáhne úspory na odměnách přes 10 milionů korun ročně,“ dodává Jan Fischer.

Společnosti by měly mít od 1. 1. 2014 jednotný model, a sice dualistický, co se týká orgánů společností, tj. kromě valné hromady by měly mít též představenstvo a dozorčí radu.

V Českém Aeroholdingu již byla implementace zahájena od 1. 12. 2013. V ostatních společnostech bude postupně implementována podle termínů plánovaných valných hromad jednotlivých společností. V průběhu 1Q 2014 by měly být změny provedeny, nejpozději však do 30. 6. 2014.

Bc. Ondřej Šrámek
tiskový mluvčí Ministerstva financí

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.