CZ EN

Tisková zpráva ministra financí Miroslava Kalouska - k aktuální politické situaci

V rámci strategie „každý den útok“ dnes Věci veřejné vystoupily na tiskové konferenci k agendě Ministerstva financí. Rozhodně odmítám, že bych svým přístupem ohrožoval stabilitu koalice. Dovolím si tvrdit, že stabilitu koalice ohrožuje ten, kdo nedodržuje uzavřené koaliční dohody. Z toho rozhodně nelze obvinit TOP 09. Naopak u VV si dovolím konstatovat, že již dva měsíce trvá stav, kdy si žádný den ráno nemůžeme být jisti, zda platí to, co jsme si dohodli minulý den večer. Ve stejném duchu se odehrávají koaliční diskuze o státním rozpočtu či o novelách zákonů týkajících se Jednoho inkasního místa.

Uvádím proto následující fakta:

  1. Návrh zákona týkající se Jednoho inkasního místa, který jsem předložil, odsouhlasili všichni ministři za VV. Jedinou změnu, kterou si na vládě prosadili, byla změna zdanění hazardu, která k mému překvapení zdaňuje hazard méně, než jsem navrhoval já. Pokládám to za zbytečnou úlitbu loterijnímu byznysu, ale v rámci koaličních dohod jsem připraven tento požadavek ministrů za VV respektovat. Žádná jiná změna ve vládě dohodnuta nebyla. Hlasy všech ministrů VV, které podpořily můj návrh zákona, jsou v duchu koaliční smlouvy dostatečně zavazující i pro poslanecký klub VV. Pokud si VV uvědomily svou chybu a chtějí svoji toleranci vůči loterijnímu byznysu přehodnotit, jsem samozřejmě připraven (budou-li souhlasit i zástupci ODS) tuto dohodu změnit. Za tímto účelem Ministerstvo financí finalizuje podklady, které v pondělí odešlu poslaneckému klubu VV.

  2. Koaliční komisi pro střednědobý výhled s možným krizovým scénářem zhoršení vývoje ekonomiky v Evropě svolávám na konec příštího týdne. Dříve podobná diskuze neměla smysl vzhledem k neustálým změnám pozic VV k státnímu rozpočtu na rok 2012 a jejich neustálým ultimátům a hlasitým výhrůžkám, že rozpočet nepodpoří. Nyní se snad budu moci těšit na konstruktivní diskuzi.


Miroslav Kalousek
ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.