CZ EN

Převod evidencí Střediska cenných papírů se uskuteční v červenci

Dne 30. března 2010 schválilo Ministerstvo financí a společnost Centrální depozitář cenných papírů, a. s. dokument Projekt předání evidencí Střediska cenných papírů. Tento dokument navazuje na smlouvu o převodu evidencí Střediska cenných papírů uzavřenou dne 8. prosince 2009, přičemž stanoví postup a přesný harmonogram fyzického předání evidencí SCP na centrální depozitář. Oboustranným schválením tohoto projektu je také potvrzen termín převodu evidencí Střediska cenných papírů na centrální depozitář - počátek července letošního roku.

Na přípravě tohoto projektu spolupracoval tým expertů Střediska cenných papírů, Ministerstva financí, Centrálního depozitáře cenných papírů, a. s., a společnosti Asseco Czech Republic, a. s. "Schválením projektu jsme podnikli další významný krok k červencovému zahájení činnosti centrálního depozitáře cenných papírů," uvedla Klára Hájková, náměstkyně ministra financí.

Centrálním depozitářem je akciová společnost, která má podle zákona vést centrální evidenci zaknihovaných cenných papírů v České republice, přidělovat cenným papírům mezinárodní identifikační označení (ISIN) a provozovat vypořádací systém. Zahájením plného provozu centrálního depozitáře od července 2010 dojde ke sloučení registrace investičních nástrojů a vypořádání obchodů s nimi do jedné instituce a zároveň bude umožněno vést dvoustupňovou evidenci zaknihovaných cenných papírů. Povolení České národní banky k provozování činnosti centrálního depozitáře v České republice získala v roce 2009 společnost Centrální depozitář cenných papírů, a. s., dceřiná společnost Burzy cenných papírů Praha, a. s.

Mgr. Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.