CZ EN

Ministr financí podepsal investiční dohodu s Gruzií

Ministr financí Eduard Janota je v těchto dnech na oficiální návštěvě Gruzie. Neplánovaně byl pozván prezidentem Michailem Saakašvilim na jednání. Hovořili především o česko-gruzínských vztazích, prezident se zejména zajímal o aktivity českých investorů v Gruzii a diskutovali i výhody právě podepisované investiční dohody. Prezident ocenil, že ČR patří mezi největší a úspěšné investory v Gruzii.

Dále Eduard Janota dnes v Tbilisi jednal s gruzínským premiérem Nikou Gilaurim o česko-gruzínských obchodních vztazích a podpoře exportu. Současně Eduard Janota a gruzínský ministr financí Kacha Baindurašvili podepsali dohodu o podpoře a vzájemné ochraně investic, čímž bylo završeno několikaleté jednání obou stran.

Dohoda vytváří základní právní rámec pro investiční aktivity investorů jednoho státu  na území státu druhého a zabezpečuje ochranu vložených prostředků před neopodstatněnými zásahy ze strany státních orgánů. Současně zajišťuje stabilitu právního prostředí, kdy jedna smluvní strana nemůže po dobu platnosti dohody změnit nebo zrušit bez souhlasu druhé smluvní strany své závazky vyplývající z dohody.

I vzhledem k česko-gruzínské dohodě o zamezení dvojímu zdanění (která se mezi oběma zeměmi uplatňuje od roku 2007) tak nyní investoři a podnikatelé obou států budou mít stabilní právní základ pro uzavírání budoucích kontraktů. Gruzie patří mezi perspektivní obchodní a investiční partnery České republiky.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR

 

Fotogalerie

Fotografie č. 1 - Ministr financí ČR Eduard Janota a gruzínský ministr financí Kacha Baindurašvili:

Fotografie č. 2 - Ministr financí ČR Eduard Janota a gruzínský ministr financí Kacha Baindurašvili:

 

Fotografie č. 3 - Ministr financí ČR Eduard Janota a gruzínský premiér Nika Gilauri:

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.