CZ EN

Proexportní opatření se ukázala účinnými

Proexportní opatření, přijatá již na konci minulého roku v rámci Národního protikrizového plánu vlády, začínají fungovat. Názorným příkladem je pojištění vývozního úvěru společnosti Motorpal, který umožní profinancovat zakázku zachraňující 200 pracovních míst. Pojistitelem úvěru je státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP).

Hlavním cílem protikrizových opatření je zabránit prudkému růstu nezaměstnanosti. Ačkoli české podniky zaznamenaly propad zakázek od západoevropských partnerů, státní podpora jim pomáhá proniknout na dosud méně významné trhy. V případě Motorpalu jde o dodávku vstřikovacích čerpadel do Běloruska, což umožní zachovat práci pro dvě stovky zaměstnanců v jihlavském závodu společnosti, kteří by jinak byli propuštěni.

Podpora exportu zahrnuje řadu kroků přijatých již Topolánkovou vládou. Jedná se především o navýšení základního kapitálu České exportní banky, její nové produkty pro malé a střední podniky, zvýšení pojistného krytí EGAP či zlevnění a zlepšení podmínek pojištění. Státní pojištění úvěru je zahraničními partnery vnímáno velmi pozitivně a výrazně pomáhá českým podnikům získávat zakázky. Tvrzení, že by minulá vláda nereagovala na globální recesi včas, se tak ukazují jako nepravdivá.

Ing. Ivan Fuksa,
první náměstek ministra financí, předseda dozorčí rady EGAP

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.