CZ EN

Premiér zhodnotil působení ministra financí Miroslava Kalouska

Premiér Mirek Topolánek dnes v rámci své cesty po resortech navštívil ministerstvo financí. Po pracovním setkání s ministrem Kalouskem zhodnotili na tiskové konferenci fungování ministerstva od vzniku současné vlády. Premiér ocenil práci ministerstva především v následujících oblastech.

Rozpočtová politika - Díky aktivním výdajovým opatřením a příznivému vývoji na straně příjmů bude v letech 2007 až 2010 relativně nejnižší saldo veřejných rozpočtů v historii České republiky. Pohybuje se v průměru kolem 1,5 % HDP a vykazuje klesající trend. Stejně tak klesá podíl veřejného dluhu na HDP. Obrací se tak neblahý trend v zadlužování naší země, snižuje se relativní výše veřejného dluhu a přitom klesá celkové daňové zatížení. Poprvé od jejich zavedení do právního řádu ČR vláda nepřekračuje střednědobé výdajové rámce. Příznivý vývoj ocenila i Evropská unie, která s Českou republikou ukončila proceduru při nadměrném schodku.

Daňová politika - Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů snížil přímé daňové zatížení podniků i fyzických osob a částečně přesunul daňové břemeno na spotřebu. Systém tak méně trestá pracovitost a píli, což představuje dlouhodobě prorůstové opatření. Výrazným zvýšením daňových slev byly podpořeny rodiny s dětmi.

Ministerstvo financí předložilo k veřejné diskusi svůj záměr komplexní daňové reformy, plánované pro rok 2010, v jejímž rámci dojde k zásadnímu zjednodušení daňového systému a k významným úsporám na straně poplatníků i daňové správy.

Daňová správa - Daří se zlepšovat výběr daní a zvyšovat efektivitu správní režie na vybranou korunu.

Celní správa - Díky masivním zásahům Celní správy se podařilo na většině míst stánkového prodeje nastolit právní stav a výrazně omezit prodej padělků. Daří se také úspěšně bojovat s porušovateli práv duševního vlastnictví.

Arbitráže - Po letech pasivního přístupu ministerstvo financí přistoupilo k agresivní strategii obhajoby národních zájmů. Výsledkem této strategie je řada úspěchů, například arbitráž s firmou Petrcíle či arbitrážní řízení s firmou ArcelorMittal, které bylo uzavřeno výhodnou dohodou o ukončení všech sporů s touto společností.

Rovněž se podařilo v násobcích snížit hrozbu finančního odškodnění společnosti Nomura v kauze IPB.

Ministerstvo financí bylo úspěšné i v arbitráži se společností Eastern Sugar, která požadovala náhradu cca 100 milionů eur. Arbitrážní tribunál rozhodl v poměru 7:3 ve prospěch ČR.

Privatizace -  Schválený prodej 7% státního podílu ve společnosti ČEZ probíhá transparentním způsobem prostřednictvím burzy, přičemž se daří realizovat mnohem vyšší výnosy, než se předpokládalo. Byla zprivatizována společnost Škodaexport, probíhá privatizace společností Strojimport, Technoexport, ČSA a Letiště Praha.

Financování obcí - Novela zákona o rozpočtovém určení daní zvýšila podíl obcí na sdílených daních o necelý procentní bod, což přinese v roce 2008 obecním rozpočtům 4,6 mld. Kč navíc. Novela odstranila nejpalčivější problém předchozí úpravy - skokové přechody příjmů dle počtu obyvatel, a nahradila je plynulými přechody. V současnosti probíhá příprava zcela nového modelu financování obcí.

Účetnictví státu - Byl zpracován a prosazen zákon o účetnictví, jehož aplikace zajistí věrný a pravdivý obraz hospodaření veřejného sektoru.

Důchodová reforma - Ve spolupráci s MPSV připravuje ministerstvo financí II. etapu důchodové reformy, která má pomoci řešit dlouhodobě neudržitelný vývoj penzijního systému. V této fázi se mění nastavení parametrů dobrovolného penzijního připojištění tak, aby více motivoval občany ke spoření na stáří a zefektivnilo se využívání veřejných prostředků v této oblasti.

Staré ekologické zátěže - Po několika letech naprostého moratoria na likvidaci ekologických zátěží (rozhodnutí ministra Sobotky z roku 2004) ministerstvo financí pokračuje v plnění závazku ekologizace znečištěných lokalit. Zpoždění z minulých let však nelze dohnat standardním způsobem, proto je navrhováno komplexní řešení na odstranění všech zátěží v požadovaném čase.

Proexportní politika - Proexportní politika do rizikových zemí prostřednictvím EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společnost) a ČEB (Česká exportní banka) zaznamenala další nárůst objemu exportu (se snižujícím se nárokem na státní rozpočet).


Mgr. Ondřej Jakob
tiskový mluvčí MFČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.