CZ EN

Úspěšná aukce 50letého státního dluhopisu

Ministerstvo financí vydává 26. listopadu 2007 historicky první emisi dluhopisu s 50letou splatností. Dne 21.11.2007 byly k prodeji do aukce nabídnuty 50leté státní dluhopisy v objemu 8 mld. Kč. Poptávka po této fixně úročené emisi s ultra dlouhou splatností dosáhla v konkurenční části aukce 5,455 mld. Kč. MF prodalo dluhopisy v objemu 4,75 mld. Kč. Ministerstvo financí odkoupí  státní dluhopisy této emise do vlastního portfolia. Důvodem je doplnění portfolia Ministerstva financí  dlouhodobými státními dluhopisy, které  postupně nahrazují část  státních pokladničních poukázek.

V aukci byl dosažen průměrný výnos  na úrovni kupónu stanoveného Ministerstvem financí na úrovni 4,85% p.a. To  je  ve srovnání s  evropskými státními dluhopisy stejné splatnosti přiměřený výnos.  Emise  přispěla ke stabilizaci refinančního rizika státního dluhu v dlouhodobém horizontu. Poptávka potvrdila důvěryhodnost a stabilitu českého  finančního trhu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.