CZ EN

Efektivita výběru daní a budoucnost jejich správy

Společná tisková zpráva Ministerstva financí a Hospodářské komory ČR

Dnes v dopoledních hodinách proběhlo na Ministerstvu financí ČR zásadní jednání mezi vedením Hospodářské komory ČR a ministerstva financí na téma:

EFEKTIVITA VÝBĚRU DANÍ A BUDOUCNOST JEJICH SPRÁVY.

Prezident HK ČR Jaromír Drábek a ministr financí Miroslav Kalousek se shodli na společném cíli – aplikovat klientský přístup daňové správy k daňovému poplatníkovi.

Cíl spočívá zejména v následujících principech:

  • 1) podnikatel plnící řádně a zodpovědně své povinnosti vůči daňové správě bude zatěžován co nejméně a daňová správa se k němu bude chovat jako ke svému klientovi
  • 2) největší pozornost bude věnována těm, kteří se k dani nepřihlásili, přesto podnikají a představují tak riziko pro veřejné rozpočty a pro pověst podnikatelského stavu. Současně s tím vytvářejí prostředí pro nezákonné konkurenční výhody a jsou brzdou potencionálního snižování daňové zátěže

K naplnění tohoto cíle ministerstvo financí posílí vyhledávací a kontrolní činnost daňových orgánů a bude aktualizovat metodiku svých kontrolních postupů.

HK ČR a MF ČR se dále shodly na tom, že prioritní je spolupráce v následujících oblastech:

  • 1) Diskusní skupiny k novému zákonu o dani z příjmu a rekodifikaci daňového řádu s cílem maximálního zjednodušení daňové legislativy a  správy daní.
  • 2) Ministerstvo financí a Hospodářská komora ČR významně posílí spolupráci v rámci svých vzdělávacích programů jak pro správce daně, tak pro podnikatelskou veřejnost. Společně pro to hodlají využít zdroje z EU.

Dalším společným cílem je posílení právní jistoty daňových subjektů, k tomu zásadním způsobem přispěje maximální rozšíření editační povinnosti. Ministerstvo financí a Hospodářská komora ČR se shodly, že výkon této činnosti bude prováděn pouze z jednoho centra a dotazy by měly být přiměřeně zpoplatněny.

Vedení Hospodářské komory ČR bylo informováno o záměru ministerstva financí integrovat daňovou a celní správu. Takové opatření by mělo vést k celkovému zlepšení efektivity systému správy daní. V rámci této integrace počítá ministerstvo financí s aktivní spoluprací HK při optimalizaci organizační struktury nově vzniklého subjektu.

 

Ondřej Jakob                                           Viktorie Plívová
tiskový mluvčí                                           tisková mluvčí
Ministerstva financí ČR                            Hospodářské komory ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.