CZ EN

Ministerstvo financí bojuje proti daňovým únikům

Tento týden v televizi proběhla informace o velkých daňových únicích, kterých se dopouští některé firmy. Problém je znám Ministerstvu financí i daňové správě již několik měsíců a ve spolupráci s celní správou jej řeší.

Daňová správa je již delší dobu obeznámena s případy nestandardního obchodování s pohonnými hmotami dováženými na povolení celní správy ze zemí EU. Při těchto případech dochází k tomu, že DPH z prodeje na tuzemském trhu je sice řádně přiznána, ale není zaplacena. Účinnému vyřešení problému by napomohla změna legislativního prostředí, a to zejména obchodního a živnostenského práva zejména v oblasti zodpovědnosti statutárních orgánů (tedy konkrétních fyzických osob) za daňové nedoplatky jimi vedené společnosti.

Finanční úřady i celní správa v boji proti těmto daňovým únikům používají všech aktuálně dostupných prostředků. Kontrolují daňové subjekty, provádějí u nich exekuce a zároveň poskytují relevantní informace ostatním celním a policejním orgánům, čímž pro stát prokazatelně zachránily prostředky v řádu stovek milionů Kč.

Ministerstvo financí ČR věnuje problematice daňových úniků mimořádnou pozornost a účinný boj proti nim je i jednou z priorit ministra financí Vlastimila Tlustého.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.