CZ EN

Podnikatelé a živnostníci ušetřili za rok 2005 na daních 5,5 miliardy, složená daňová kvóta klesne v roce 2006 na 37,5 %

Legislativní změny navržené Ministerstvem financí snížily daně i živnostníkům a podnikatelům. Ministerstvo financí aktuálně odhaduje celkový pozitivní přínos pro podnikatelskou sféru ve formě  snížení daňové povinnosti za rok 2005 ve výši cca 5,5 mld. Kč.

Jednou ze základních daňových podpor pro OSVČ bylo zvýšení daňových paušálů. Jejich plošné retroaktivní zvýšení provedené na základě zákona č.545/200 Sb., se projevilo již v daňových přiznáních podávaných poplatníky v 1. pololetí 2006. Předpokládaný pozitivní dopad na OSVČ je 1,9 mld. Kč.

Celkový pozitivní přínos pro OSVČ je také ovlivněn společným zdaněním manželů a daňovým zvýhodněním na vyživované dítě v podobě slevy na dani, daňového bonusu nebo kombinace slevy na dani a daňového bonusu, které bylo zavedeno na základě novely zákona č.669/2004 Sb.. Předpokládaný přínos společného zdanění manželů zavedení zmíněného daňového zvýhodnění na vyživované dítě je pro OSVČ odhadován ve výši cca 2,5 mld. Kč. Vzhledem ke konstrukčním prvkům DPFO se společné zdanění fiskálně projevilo pouze na poklesu DPFO z přiznání, i když se jednalo také o úlevy pro zaměstnance, kteří podali daňová přiznání.

Další z vlivů, které přineslo pozitivní dopad pro OSVČ, byla účinnost zákona č.669/2004 Sb., která zkrátila dobu odpisování v 1. až 3. odpisové skupině s předpokládaným dopadem pro OSVČ cca 1,1 mld. Kč.

Ministerstvo financí odhaduje, že v důsledku snížení daně z příjmů fyzických a právnických osob klesne v letošním roce složená daňová kvóta (daně a pojistné/HDP v %) na 37,5% ( z loňských 38,1%).

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.