Vývoj příjmů státu z daní uvalených na pohonné hmoty při různých úrovních cen

Pohonné hmoty jsou ze zákona zdaněny spotřební daní (SD) a daní z přidané hodnoty (DPH). Základem spotřební  daně je množství v litrech a sazba daně je v Kč/1000 litrů.

Následující tabulky ukazují složení ceny pohonných hmot při jejich různých cenových úrovních. Tučně je uvedena průměrná cena v roce 2005.

Benzín
sazba SD: 11 840 Kč/1000 l
sazba DPH: 19 %

Cena za 1 litr Výnos pro stát ze SD Výnos pro stát z DPH Daň celkem Podíl daní na konečné ceně
25,00 Kč 11,84 Kč 3,99 Kč 15,83 Kč 63,33%
28,00 Kč 11,84 Kč 4,47 Kč 16,31 Kč 58,25%
28,48 Kč 11,84 Kč 4,55 Kč 16,39 Kč 57,55%
30,00 Kč 11,84 Kč 4,79 Kč 16,63 Kč 55,43%
32,00 Kč 11,84 Kč 5,11 Kč 16,95 Kč 52,97%

Motorová nafta
sazba SD: 9 950 Kč/1000 l
sazba DPH: 19 %

25,00 Kč 9,95 Kč 3,99 Kč 13,94 Kč 55,77%
27,37 Kč 9,95 Kč 4,43 Kč 14,38 Kč 52,54%
28,00 Kč 9,95 Kč 4,47 Kč 14,42 Kč 51,50%
30,00 Kč 9,95 Kč 4,79 Kč 14,74 Kč 49,13%
32,00 Kč 9,95 Kč 5,11 Kč 15,06 Kč 47,06%

Tabulky ukazují, že změna ceny pohonných hmot neovlivňuje při předpokladu konstantní spotřeby výnos spotřební daně, má vliv pouze na výnos DPH.

Malý vliv ceny benzínu na jeho spotřebu dokládá následující tabulka

2001 2002 2003 2004 2005
Průměrná cena benzínu Natural 95 (Kč) 27,23 24,36 24,59 26,72 28,59
Spotřeba benzínu v dopravě (tis. tun) 1 974 1 976 2 108 2 303 n/a

Jak je výše uvedeno, růst ceny pohonných hmot znamená při stejné spotřebě zvýšený růst inkasa DPH. Týká se to však pouze neplátců DPH. Plátci DPH mají nárok na odpočet DPH z pohonných hmot. Vyšší daň díky vyšším cenám pohonných hmot tak platí pouze neplátci DPH. Při růstu ceny benzínu a nafty o 1 Kč na litr tak stát vybere zhruba o 300 mil. Kč více na DPH. Naopak při snížení sazby spotřební daně na benzín a naftu o 1 Kč na litr stát vybere zhruba o 7 mld. Kč méně a současně o 300 mil. Kč méně na DPH, protože spotřební daň vstupuje do základu DPH.

Je třeba zdůraznit, že v současné době jsou sazby daně z minerálních olejů jen mírně nad minimálními sazbami požadovanými EU. Minimální sazba stanovená směrnicí 2003/96/ES činí u benzínu 359 € na tisíc litrů, tedy 10,20 Kč na litr, u nafty pak 302 € na tisíc litrů, tedy 8,58 Kč na litr (kurs 28,4 €/Kč).