Materiál s návrhy na zlepšení podmínek v bankovním sektoru je hotov

Ministerstvo financí připravilo materiál, který obsahuje základní návrhy na legislativní a nelegislativní změny, k nimž by se mělo přistoupit v zájmu posílení postavení klientů bank.

Již dříve Ministerstvo financí oznámilo, že preferuje řešení formou samoregulace. „Pozitivně vnímám kroky řady bank, které již například zrušily poplatky za zrušení účtu, ale i jejich celkový pozitivní přístup k diskusi. Věřím, že tento pozitivní duch se přenese i na půdu České bankovní asociace,“ říká 1. místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Materiál byl připraven po řadě veřejných konzultací a po detailních diskusích s bankami a organizacemi na obranu spotřebitele.

Dosavadní průběh

• červen 2005  - veřejná diskuse – e-mailové příspěvky – souhlas s návrhy MF a nabídka dalších námětů pro diskusi
  • konec června 2005 ustanovení Expertní skupiny pro bankovní sektor – zástupci ČBA, organizací na obranu spotřebitelů, Parlamentu ČR a MF. ČNB byla přizvána, ale odmítla účast s ohledem na to, že předmětem jejího dohledu je v současnosti pouze dodržování  obezřetnostních  pravidel  bankami. Dále přizván ÚOHS, který se odvolal na nestrannost vzhledem k probíhajícímu šetření, které vedl s některými bankami.
  • červenec 2005 3 jednání Expertní skupiny
  • srpen 2005 zahájení přímého dialogu MFbanky: Konzultační materiál MF – 88 otázek k jednotlivým oblastem rozesláno bankám
  • konec srpna 2005 odpovědi od bank
  • 2. polovina září a 1. polovina října 2005 4 setkání MF se zástupci bank, přestavení výsledků diskuse s bankami, diskuse nad způsoby řešení