Ministr financí podepsal s EIB další smlouvy na financování silničního okruhu Prahy a dálnice D8

Dvě úvěrové smlouvy na financování silničního okruhu kolem hl. m. Prahy a výstavby části dálnice D8 z Ústí n.L. na hranice s Německem dnes podepsali 1. místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka a viceprezident EIB Ivan Pilip. „Masivní výstavba dopravní infrastruktury je a bude prioritou vlády,“ říká Bohuslav Sobotka.

V roce 2004 byly přijaty dva zákony, na jejichž základě může ČR přijmout úvěry v oblasti financování dopravní infrastruktury. Jde o úvěry od EIB na financování výstavby dálnice D8 v úseku mezi Trmicemi a státní hranicí ČR se SRN v celkové výši 12 mld. Kč se splatností do 25 let a úvěry od EIB na financování výstavby silničního okruhu kolem hlavního města Prahy, část jihozápadní, v celkové výši 310 mil. EUR se stejnou splatností.

S ohledem na interní limity EIB stanovené pro objem poskytovaných úvěrových prostředků v jednotlivých letech byly oba úvěry rozděleny na 2 části, tzn. že na oba úvěry budou postupně uzavřeny dvě úvěrové smlouvy. První úvěrové smlouvy byly podepsány v roce 2004; na financování dálnice D8 úvěr ve výši 8 mld. Kč, na financování výstavby silničního okruhu kolem Prahy ve výši 200 mil. EUR. Dnes došlo k podpisu úvěrových smluv na druhé části těchto úvěrů.

Z úvěru EIB na financování úseku dálnice D8 bylo k dnešnímu dni načerpáno 7 mld. Kč; pokud jde o úvěr na financování části silničního okruhu kolem Prahy, část jihozápadní, předpokládá se první čerpání prostředků z úvěru v říjnu letošního roku.