CZ EN

Ministr financí odmítá existenci sporu o postup v arbitráži

První místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka jednoznačně odmítá informace dnešních Lidových novin o sporu mezi ním a premiérem Jiřím Paroubkem, který se podle LN týká postupu ve vypořádání arbitrážních sporů s japonskou bankou Nomura.

Ministerstvo financí vždy jasně deklarovalo, že pozice České republiky ve sporu s Nomurou je silná a ČR rovněž v průběhu vedených arbitráží zaznamenala řadu procesních úspěchů. Ministr financí již více než dva roky  jedná i o variantě smírného vyřešení  skupiny sporů, jež vznikly v důsledku nuceného převodu IPB na ČSOB v roce 2000.  Smírné řešení, pokud má být skutečně právně účinné, je však věcí dohody či kooperace  čtyř stran: MF, Nomury, ČNB a ČSOB. Nutnost této širší shody vychází mimo jiné ze závazků, jež učinila vláda, ČNB a bývalí ministři financí v  letech 2000 až 2001.
„Pevně doufám, že nepravdivé informace uveřejněné v LN nemají za cíl poškodit pozici české strany v průběhu arbitráží,“ uzavírá Bohuslav Sobotka.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.