CZ EN

Tisková zpráva Celní správy České republiky: Akce „BOLEK“

Již v srpnu loňského roku zahájili celníci úkony trestního řízení k objasnění a prověření skutečností důvodně nasvědčující tomu, že neznámá skupina osob organizuje z Polské republiky do České republiky přepravy zboží, které byly deklarovány jako náplně do fixů, kartónový papír apod., ač se ve skutečnosti jednalo o komponenty  sloužící k nelegální výrobě cigaret“.

Zároveň existovalo důvodné podezření, že stejná skupina osob na území ČR nelegálně vyrábí a následně distribuuje neznačené cigarety. Tyto informace získané z předchozího trestního řízení směřovaly k osobám vietnamské, české a ukrajinské národnosti.

V průběhu šetření se podařilo rozkrýt celou organizovanou skupinu, zadokumentovat způsob, jakým je trestná činnost páchána a podíl konkrétních pachatelů na této trestné činnosti. Současně byla odhalena řada objektů, které byly rozpracovanou skupinou využívány, z nichž byly vytipovány dva objekty, kde byl předpoklad nelegální výroby cigaret, které se nacházejí v okrese Louny.

Jednání organizované skupiny bylo kvalifikováno jako  trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 148/1,4 tr. zákona a § 7/1 k § 148/1,4 tr. zákona  a účast na zločinném spolčení podle 163a/1 tr. zákona. Z důvodu právní kvalifikace a místa páchání trestného činu  bylo rozhodnuto před závěrečnou realizací předat věc místně příslušnému krajskému státnímu zastupitelství v Ústí nad Labem. Po vyhodnocení všech zjištěných skutečností bylo rozhodnuto o provedení realizace spisu společně s útvarem Finanční policie.

Tato realizace byla provedena ve dnech 26. až 28. 5. 2005 a byla zadržena celá organizovaná skupina, ve které působilo celkem 18 osob, na 15 z nich byla uvalena vazba. Dále bylo provedeno celkem 22 domovních prohlídek a 41 prohlídek jiných prostor a pozemků, při kterých bylo zajištěno značné množství důkazů o spáchané trestné činnosti. Zejména se jednalo o tyto věci:

  • kompletní linka na výrobu cigaret
  • cca 10.000.000 ks nelegálně vyrobených cigaret různých značek
  • cca 70 tun tabáku připraveného ke zpracování
  • cca 50 tun komponentů (cigaretový papír, filtry, krabičky, obalové fólie, lepidlo apod.
  • řádově desetitisíce padělaných cigaretových kolků

Na celé akci se podílelo na 320 celníků a 200 policistů z různých speciálních útvarů.

Škoda na SPD činí zatím cca 56 milionů Kč.

 

Fotografie

  

 

 

Padělatelé dostali v Česku zásadní úder

(Washington, DC, 2. června 2005) – Celníci a policisté v České republice zasadili padělatelům cigaret nový úder při razii v nelegální továrně na výrobu cigaret poblíž města Louny, 70 kilometrů severně od Prahy. Během akce bylo zadrženo výrobní zařízení a materiál na výrobu cigaret.

Tato akce představuje další milník v boji České republiky proti padělatelům ochranných známek a jejich kriminálním aktivitám a navazuje na objevení a razii v nelegální továrně v Chebu minulý rok.

Provedená razie rovněž následuje po nedávných odhaleních nelegálních továren, které vyráběly padělané cigarety v Německu, Polsku a Lotyšsku.

IACC oceňuje českou celní správu, prokuraturu a finanční policii za jejich koordinovanou akci, která byla provedena za asistence stovek celníků a policistů.

První odhady ukazují, že továrna vyráběla padělané cigarety pro prodej na trzích západní Evropy. Jedná se o další příklad výroby a prodeje padělaných cigaret v Evropské unii, což potvrzuje domněnku, že případů výroby a prodeje padělaných cigaret v EU přibývá. Minulý rok Evropský parlament konstatoval, že „množství padělaných cigaret v EU dále roste“.

„Je klíčové, aby jednotlivé vlády a strážci zákona v celé EU zůstali bdělí v boji proti obchodu s nelegálními cigaretami, spolupracovali s tabákovým průmyslem na identifikaci pachatelů, a ukládali maximální možné tresty těm, kteří pokračují v podkopávání legálního obchodu",říká Richard Wynne, ředitel IACC.

„Spotřebitelé si rovněž musí být vědomi možnosti existence nelegálních cigaret a jiných výrobků na trhu. Nejlepším způsobem, jak se spotřebitelé mohou chránit před padělanými výrobky je nakupovat cigarety pouze v legitimních a zavedených obchodech namísto méně spolehlivých zdrojů jako jsou pouliční prodejci, tržnice či internet. Prokazuje se, že stále více výrobků, které jsou nabízeny prostřednictvím těchto prodejních kanálů, jsou padělky", dodává Richard Wynne.

V boji proti obchodu s padělanými cigaretami neexistuje žádné rychlé řešení. Akce jako ty, které podnikla česká vláda, musí trvale pokračovat, aby bylo dosaženo dlouhodobých výsledků.

IACC je největší americkou organizací, která exkluzivně zastupuje zájmy společností, které jsou znepokojeny paděláním značek a plagiátorstvím. IACC má přibližně 150 členů, kteří reprezentují řadu oborů od automobilového průmyslu, přes filmový průmysl, výrobce softwaru, oděvů, luxusního zboží, obuvi, spotřebního zboží, a kosmetiky až po farmaceutický průmysl. Tržby členů IACC přesahují 650 miliard dolarů.

 


IACC (International AntiCounterfeiting Coalition) – Mezinárodní koalice proti padělání
www.iacc.org
ředitel - Richard Wynne

 

 

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.