CZ EN

Zpráva o vývoji finančního trhu v roce 2004

Tým analýz a rozvoje finančního trhu Ministerstva financí dnes zveřejnil Zprávu o vývoji finančního trhu v roce 2004. "Zpráva shrnuje nejdůležitější změny v jednotlivých segmentech finančního trhu, zdůrazňuje hlavní změny a naznačuje vývoj v letošním roce," říká náměstek ministra financí Tomáš Prouza, který analytický tým v loňském roce zřídil.

"Data za rok 2004 ukazují, že končí konsolidace finančního trhu a v každém segmentu se profilují zhruba tři dominantní hráči. Všechny segmenty vykázaly za uplynulý rok výrazný nárůst zisku i aktiv," říká Tomáš Prouza. Analýza úspor obyvatelstva ukazuje, že klesá podíl úspor v bankách a rychle se zvyšuje objem úspor ve stavebních spořitelnách, pojišťovnách a penzijních fondech. "Je vidět, že intervence státu ovlivňuje chování obyvatel a způsob ukládání jejich úspor. Stát proto bude muset s různými dotacemi pečlivě pracovat," dodává Tomáš Prouza.

Zpráva upozorňuje také na některé problémy s distribucí finančních produktů a na nutnost komplexně řešit otázku ochrany spotřebitelů. "Není možné, aby finanční instituce a distribuční sítě zneužívaly neznalosti klientů a nutily je k nákupu produktů, které pro ně nejsou vhodné," zdůrazňuje Tomáš Prouza.

Pro stát budou nadcházejícími klíčovými úkoly srovnání podmínek mezi jednotlivými segmenty finančního trhu a ochrana klientů. "Není možné neustále tolerovat nedodržování nastavených pravidel," připomíná Tomáš Prouza. Na druhou stranu však regulátor bude muset zvažovat dopady regulace na trh a pečlivě vyvažovat přínos jednotlivých regulatorních opatření a jejich finanční dopady na účastníky trhu. "Regulátor by měl do činnosti trhu zasahovat co nejméně tak, aby neohrožoval konkurenceschopnost českých finančních institucí a nezatěžoval je zbytečnými náklady," uzavírá Tomáš Prouza.

Zprávu o vývoji finančního trhu bude Ministerstvo financí vydávat každý rok v květnu. Každé pololetí bude vydávat také stručnější zhodnocení uplynulé poloviny roku. Cílem práce analytického týmu je poskytovat kompletní informaci o vývoji celého finančního trhu a integrovat informace, které zatím byly k dispozici pouze v roztříštěné podobě.

Zpráva o vývoji finančního trhu v roce 2004

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.