CZ EN

Novela zákona o kolektivním investování představena veřejnosti

Ministerstvo financí představilo návrh novely zákona č. 189/2004 Sb., o kolektivním investování. Novela reaguje na první zkušenosti s novou úpravou kolektivního investování z počátku minulého roku a výrazně zjednodušuje úpravu speciálních fondů kolektivního investování, tj. fondů, které nejsou regulovány na úrovni práva Evropských společenství. "Celkově by nová úprava měla být ke kolektivnímu investování mnohem vstřícnější a měla by umožnit větší rozvoj investičních společností v České republice. Pro rozvoj české ekonomiky je důležité, aby investiční společnosti sídlily a své fondy registrovaly v ČR místo toho, aby využívaly zahraniční centra," zdůrazňuje Tomáš Prouza, náměstek ministra financí.

"Vzhledem k velkému zájmu investorů Ministerstvo financí umožní vznik zcela nového druhu fondu, který by mohl shromažďovat peněžní prostředky pouze od omezeného okruhu osob – fondu kvalifikovaných investorů. Takovýto speciální fond bude podléhat nižšímu stupni regulace a jeho investiční politiku bude upravovat pouze statut fondu," vysvětluje Tomáš Prouza. Tyto fondy budou určeny pouze vybraným právnickým a fyzickým osobám, které mají s investováním určité zkušenosti a budou schopny samy posoudit vhodnost investice. Maximální počet investorů v jednom fondu bude omezen na nejvýše 100, neboť nebudou určeny k retailové distribuci.

Fond kvalifikovaných investorů by měl nahradit čtyři druhy speciálních fondů, které jsou svou podstatou určeny především pro sofistikované investory, a to fond rizikového kapitálu, speciální fond derivátů, speciální fond zvláštního majetku a speciální fond smíšený. Podle nové kvalifikace bude zákon o kolektivním investování umožňovat vznik čtyř druhů speciálních fondů: fondu kvalifikovaných investorů, fondu cenných papírů, fondu fondů a fondu nemovitostí.

"Velký zájem investorů by měla vzbudit především nabídka nemovitostních fondů, jejichž úprava bude mnohem vstřícnější než v předchozí verzi zákona," říká Tomáš Prouza. Nová úprava využívá zejména německých a rakouských zkušeností a odstraňuje překážky vzniku těchto v zahraničí velmi oblíbených fondů. "Významnou změnou je také zrušení minimálního investičního limitu, díky čemuž se investice do nemovitostních fondů otevře nejširší veřejnosti," dodává Tomáš Prouza. Významnou pomocí při přípravě zákona byla úzká spolupráce s Unií investičních společností, Českou bankovní asociací a Asociací pro kapitálový trh. Novela přináší také prostor pro zefektivnění dozoru Komise pro cenné papíry a snížení regulatorních nákladů u řady dozorovaných subjektů.

Návrh zákona je umístěn na webových stránkách Ministerstva financí a názor každého, kdo působí na kapitálovém trhu, je vítán. Připomínky a návrhy na doplnění zákona je možno zasílat na adresu zki@mfcr.cz do 5. dubna 2005.

Další informace: Tomáš Prouza, náměstek ministra, tel.: 257 043 044, fax: 257 042 158 Marek Zeman, tiskový mluvčí MF ČR, tel.: 257 042 660, fax: 257 042 648

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.