CZ EN

Ministerstvo financí vyhrálo soudní spor o nájemné

Městský soud v Praze jako soud odvolací rozhodl dne 2. prosince 2003 ve věci žalobců manželů Tichých proti žalovanému MF tak, že potvrdil rozsudek soudu 1. stupně (Praha 1), a to dokonce tvrději nežli první instance, neboť vedle samotného potvrzení rozsudku z první instance, který dal za pravdu MF, že nevznikla žádná škoda majitelům při uplatňování regulačních výměrů o nájemném, tak ještě navíc těmto majitelům přikázal zaplatit Ministerstvu financí náhrady nákladů řízení.

Vzhledem k tomu, že to je to meritorně vůbec první rozsudek ve věci, je tento judikát Městského soudu velmi významný. Proti tomuto rozsudku Městský soud navíc nepřipustil dovolání.

Podstata žaloby spočívala v tom, že žalobci se svou žalobou podanou v této věci na Ministerstvu financí domáhali zaplacení škody způsobené tím, že po zrušení vyhlášky č. 176/1993 Sb. nálezem Ústavního soudu byl namísto přijetí odpovídajícího zákona vydán žalovaný cenový výměr, který prakticky zakonzervoval stávající stav nájemného z bytu, čímž žalobcům jako pronajímatelům bytů vznikla údajná škoda od 1.1.2002 do 31.3.2002 (tedy za 3 měsíce) ve výši rozdílu mezi nájemným obvyklým a regulovaným. Požadovaná částka škody za tyto 3 měsíce byla vyčíslena ve výši 51 tis. Kč.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.