CZ EN

Výsledky reverzní aukce státních dluhopisů

Dne 21. 1. 2004 proběhla reverzní aukce části 35. emise státních dluhopisů se zářijovou splatností. V reverzní aukci Ministerstvo financí odkoupilo zpět státní dluhopisy v objemu 70 mil. Kč. Nejvyšší akceptovaná cena (102,39%) odpovídá výnosu peněžního trhu ve výši 2,14% , který by Ministerstvo financí získalo v případě investování volných prostředků na stejné období, tj. do data splatnosti odkupovaného dluhopisu.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o první reverzní aukci státních dluhopisů v České republice, lze její výsledek považovat za úspěch. Ministerstvo financí bude reverzní aukce pořádat i v budoucnu.

Princip reverzní aukce spočívá v tom, že ministerstvo financí odkoupí zpět část emise dluhopisů od jeho majitelů a použije k tomu výnosy ze současných emisí. Jde vlastně o standardní řízení likvidity, jelikož v okamžiku, kdy by dluhopisy naráz dospěly ke své splatnosti, znamenalo by to splácet najednou velké prostředky. Tento způsob běžně využívají vyspělé země. Zpětné odkupy jsou výhodné také pro investory, jelikož namísto dluhopisů s krátkou dobou do splatnosti a slabší likviditou si nakoupí nové dluhopisy, které mají dlouhou dobu do splatnosti a jsou likvidní.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.