CZ EN

Odvolací soud potvrdil vítězství ÚZSVM ve sporu o 2,5 miliardy ohledně letadel FISCHER AIR

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) uspěl i u Městského soudu v Praze ve sporu o 112 550 064 USD s příslušenstvím (cca 2,45 mld. Kč) se společností A.M.F. Aircraftleasing Meier & Fischer GmbH & Co. KG za účasti Václava Fischera jako vedlejšího účastníka na straně žalobce. Odvolací soud rozsudkem zcela potvrdil předchozí verdikt soudu prvého stupně ze září 2017, který na návrh ÚZSVM požadavek žalující strany zamítl.

„Pravomocně jsme zvítězili v dalším sporu o téměř 2,5 miliardy, a to výhradně vlastními zaměstnanci. V majetkových soudních sporech máme dlouhodobě úspěšnost přes 90 %,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

„Věřím, že Ministerstvo financí v rámci mezinárodní arbitráže se stejnou společností rovněž uspěje,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová.

Žalobce tvrdil, že v roce 1997 koupil od české společnosti FISCHER AIR s.r.o. za 70.700.700 USD dvě dopravní letadla značky Boeing 737-300, která v rámci tzv. zpětného leasingu pronajal na 30 let společnosti Fischer Air s.r.o., později pod názvem Charter Air s.r.o. Na majetek společnosti Charter Air s.r.o. byl v roce 2006 prohlášen konkurs, v rámci něhož správce konkursní podstaty této společnosti sepsal obě letadla do konkursní podstaty. Žalobce se domáhal po ČR jednak náhrady údajné škody za ušlé nájemné z leasingové smlouvy, které by až do roku 2027 činilo 104 598 000 USD a dále údajné škody za snížení ceny letadel v důsledku zanedbání jejich údržby v celkové částce téměř 8 milionů USD, což je dle tvrzení žalobce rozdíl mezi částkou, za kterou by letadla byla v době dražby prodána nebýt údajného zanedbání jejich údržby a částkou, za kterou prodána byla. Žaloba byla na návrh ÚZSVM rozsudkem zcela zamítnuta.

ÚZSVM v tomto sporu zastupoval Ministerstvo spravedlnosti.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.