CZ EN

Andrej Babiš poděkoval pracovníkům Ministerstva financí za jejich práci

Krátkým vystoupením v atriu hlavní budovy se končící ministr financí Andrej Babiš rozloučil s pracovníky úřadu. „Chci Vám moc poděkovat, společnými silami jsme odvedli velký kus dobré práce,“ vyjádřil uznání shromážděným zaměstnancům končící ministr, pod jehož vedením dosáhl resort řady velkých úspěchů. „Loni jsme byli druhou nejlépe hospodařící zemí EU, dosáhli jsme rekordního přebytku státního rozpočtu, na daních jsme vybrali o stovky miliard víc, podařilo se nám zkrotit hazard v Česku a posílit ochranu spotřebitelů u půjček a úvěrů,“ vypočítal Andrej Babiš některé z úspěchů dosažených pod jeho vedením. V letech 2014 – 2017 se podařilo snížit státní dluh o 70 miliard korun, navzdory tomu, že miliardy korun zůstaly v peněženkách daňových poplatníků např. díky zavedení druhé snížené sazby, zvýšení daňových slev na děti nebo vrácení slevy na dani pracujícím důchodcům.

Byla vytvořena Daňová kobra, která státu zachránila téměř 8 miliard korun z daňových podvodů. Právníci ministerstva uchránili státu další miliardy korun ve vyhraných mezinárodních arbitrážích. Resortu se také podařilo zlevnit a zefektivnit proces zadávání veřejných zakázek na sanaci starých ekologických zátěží. V neposlední řadě se Ministerstvo financí v letech 2014 – 2017 stalo v rámci státní správy lídrem v publikaci otevřených dat o své činnosti a fungování. Za svůj projekt Supervizor získalo v březnu 2017 v Lisabonu cenu Evropské komise v soutěži Sharing and reuse of IT solutions. V roce 2016 Ministerstvo financí poprvé v historii otevřelo své brány veřejnosti a v rámci dne otevřených dveří jej navštívilo 1300 lidí.

Ing. Andrej Babiš byl jmenován ministrem financí a zároveň 1. místopředsedou vlády pro ekonomiku 29. ledna 2014. Ve funkci tak působil 3 roky, 3 měsíce a 25 dní. Byl celkově dvanáctým ministrem financí samostatné České republiky a po Bohuslavu Sobotkovi a Ivanu Kočárníkovi třetím nejdéle úřadujícím. Dnes jej ve funkci nahradí dosavadní předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Ivan Pilný. V součtu s československými ministry bude čtyřicátým ministrem v čele úřadu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.